Cocktail blog

Πρωτοφανής πτώση στις πωλήσεις των smartphones παγκοσμίως

Οι αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στην ανοδική τάση των τιμών των συσκευών, τις συναλλαγματικές αναταράξεις και την ανησυχία των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση στις χώρες τους.
Συρρικνώνεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η αγορά των smartphones, καθώς οι καταναλωτές καθυστερούν την ανανέωση των συσκευών τους, ρίχνοντας την ζήτηση στον κλάδο που παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια «κορεσμού».


Όπως προκύπτει από την έρευνα της Strategy Analytics, οι παραγγελίες «έξυπνων τηλεφώνων» από παρόχους και καταναλωτές έπεσε περίπου 3% τους τελευταίους 12 μήνες - από τα 345 εκατομμύρια συσκευές το πρώτο τρίμηνο του 2015, στις 334.6 εκατομμύρια κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, φέτος.

Οι αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στην ανοδική τάση των τιμών των συσκευών, τις συναλλαγματικές αναταράξεις και την ανησυχία των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση στις χώρες τους. Ενδεικτικά, η μέση τιμή των smartphones στην Κίνα ανέβηκε μέσα σε δύο χρόνια από τα 207 δολάρια στα 257 και την ίδια περίοδο η ζήτηση μειώθηκε κατά 2,5%.

Η έρευνα έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά από σχετική έκθεση της Apple, όπου για πρώτη φορά σημειώνεται πτώση στις πωλήσεις των τηλεφώνων της εταιρείας από την Καλιφόρνια. Τα στατιστικά έχουν προβληματίσει την εταιρεία από την Καλιφόρνια, καθώς τα δύο τρίτα των εσόδων της προέρχονται από τα κινητά της τηλέφωνα. Η Apple πούλησε το πρώτο τρίμηνο του 2016 περισσότερες από 51 εκατομμύρια συσκευές, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι είχε πουλήσει 61 εκατομμύρια iPhones (πτώση 16,4%).



Αλλά η νοτιοκορεάτικη Samsung, σημείωσε μείωση 4% στις πωλήσεις της: από τις 82,7 εκατομμύρια συσκευές στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σε 79 εκατομμύρια κινητά φέτος. Ωστόσο η Samsung έχει αρχίσει να «ανεβαίνει» εκ νέου, εξαιτίας της δημοφιλίας των δύο τελευταίων μοντέλων της, Galaxy S7 και Galaxy S7 Edge, που της επιτρέπουν να παραμένει στην κορυφή του κλάδου με μερίδιο 23,6% της παγκόσμιας αγοράς.

Η Apple είναι σταθερά στην δεύτερη θέση με 15.3% την ώρα που ο κινεζικός κατασκευαστής Huawei φιγουράρει στην τρίτος, υπερδιπλασιάζοντας το μερίδιο του από 3,5% σε  8,5%.

Η Oppo και η Xiaomi, αν και όχι ευρέως διαδεδομένες εταιρείες στην Δύση κρατούν την τέταρτη θέση και την πέμπτη θέση με 4,6% και 4,4% αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω τους τις HTC, LG, Sony και BlackBerry που κατέχουν συνολικά το υπολειπόμενο 43,6% της αγοράς των smartphones για το 2016.

Oppo και Xiaomi, οφείλουν την κατάταξή τους στους Κινέζους χρήστες και τις συνεργασίες τους με παρόχους κινητής τηλεφωνίας που συμπεριλαμβάνουν τα μοντέλα τους σε δελεαστικές προσφορές συνδέσεων στην Κίνα των 1,35 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Ωστόσο θα πρέπει να στοχεύσουν στο άνοιγμα τους σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη αν θέλουν να «πιάσουν» τους δύο πρώτους, σχολιάζει ο Άντονι Σκαρσέλα, διευθυντής ερευνών του IDC.

Η Apple ελπίζει ότι θα ανακάμψει μετά την παρουσίαση του iPhone 7 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι φήμες θέλουν τη νέα συσκευή να εγκαταλείπει κάποια από τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της όπως το homebutton και την κλασική είσοδος ακουστικών, ώστε να επιτραπεί η περαιτέρω λέπτυνση της συσκευής και η αύξηση της ωφέλιμης επιφάνειας της οθόνης εντός του παλιού πλαισίου
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: