Cocktail blog

Vinoso: wine bar με τιμές κάβας! μια ανάσα από τον Λευκό Πύργο

VINOSO Παύλου Μελά 4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-244.834. Για μια ποικιλία δύο ατόμων θα πληρώσετε 9 ευρώ και 17 ευρώ για μια ποικιλία τεσσάρων ατόμων. Λειτουργεί από τις 10 το πρωί ώς τα μεσάνυχτα, πλην Κυριακής.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΣ ΤΟΥ
Αριθμός ετικετών στην κάβα: 950
Αριθμός ετικετών στο wine bar: 22
Ετικέτες σε ποτήρι: 12
Προέλευση: 70% ελληνικά και τα υπόλοιπα από τον διεθνή αμπελώνα
Το φθηνότερο κρασί: Blanc de blanc, Πόρτο Καρράς, 4,70 ευρώ
Το ακριβότερο κρασί: Gold Κορμίλιτσα, Τσάνταλης, 130 ευρώ

Οι γευστικοί συνδυασμοί:
 Ποικιλία τυριών ανάλογα με το κρασί - κορμός κατσικίσιος Γαλλίας, προβολόνε, κεφαλογραβιέρα Κρήτης, tête de moine, παρμεζάνα, κατσικίσιο τυρί με πιπέρι, ροκφόρ.
 Ποικιλία αλλαντικών ανάλογα με το κρασί: χαμόν σεράνο, προσούτο, μπρεζάολα, καπνιστή μπριζόλα, βεντριτσίνα, σιτσίνα.
 Ανάμεικτη ποικιλία τυριών και αλλαντικών.
Είναι μεγάλο θέμα η υπερκοστολόγηση του κρασιού στα εστιατόρια και σίγουρα αποτελεί τροχοπέδη στην πορεία του ελληνικού κρασιού. Η έκπληξή μου λοιπόν ήταν μεγάλη όταν για πρώτη φορά κλήθηκα να πληρώσω 20 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί -όχι από τα φθηνότερα- και μια ποικιλία τυριών! Το Vinoso της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκα, είναι δύο μαγαζιά σε ένα: κάβα και wine bar ταυτόχρονα. Στο μαγαζί μπήκα αρχικά για να ψωνίσω από την πλήρως ενημερωμένη κάβα του: μια γκάμα από κρασιά, από κάθε σημείο του παγκόσμιου οινικού χάρτη, αποστάγματα ελληνικά και ξένα, λικέρ, ποικιλία σε μπίρες και πολλές και καλές ετικέτες σε spirits, ουίσκι, κονιάκ, βότκα, ρούμι.
Στην απέναντι «όχθη» του καταστήματος, πέρα από τη μεγάλη τζαμαρία, είδα όμως ότι υπάρχει και ένας προσεγμένος χώρος με λίγα τραπεζάκια και stand: ένα wine bar για να απολαύσει κανείς το κρασί του και μαζί κάποιο κρύο πιάτο, γεμάτο ανθρώπους κάθε ηλικίας, από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ. Η υπεύθυνη του καταστήματος, Μάρα Βάκουλη, με πληροφόρησε πως το Vinoso ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά τα μηνύματα του κόσμου είναι ήδη πολύ θετικά. «Η ιδέα ήταν να στήσουμε ένα κατάστημα με δύο ιδιότητες. Και το διαφορετικό που προσφέρουμε είναι το κρασί στην τιμή της κάβας».
Φυσικά και το κρασί σε ποτήρι δεν θα μπορούσε να ακολουθεί διαφορετική λογική, αφού οι τιμές κυμαίνονται από 2 μέχρι 4 ευρώ. Eνα ειδικό μηχάνημα με φιάλη αζώτου είναι τοποθετημένο στο μπαρ και τα ανοιχτά μπουκάλια φυλάσσονται σε άριστη κατάσταση μετά το άνοιγμα - για έναν ολόκληρο μήνα. «Το μηχάνημα είναι 12 θέσεων και οι ετικέτες αλλάζουν κάθε περίπου δύο μήνες», μου εξήγησε ο υπεύθυνος για τη λίστα Βασίλης Γαλανός, συντάκτης οίνου και γεύσης, που έχει μαθητεύσει στο WSPC της Αθήνας. «Το concept είναι να αλλάζουμε τη λίστα με τα κρασιά αρκετά συχνά, έτσι ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να μυηθούν στον κόσμο του κρασιού. Τώρα το καλοκαίρι θα έχουμε περισσότερα λευκά και κάποια αφρώδη. Κάνουμε ένα βήμα τη φορά...
Μελλοντικά τους σχέδια, μεταξύ άλλων, είναι να οργανώσουν και κάθετες γευστικές δοκιμές. Ρώτησα τον Βασίλη πώς σκοπεύουν να χειριστούν τα πολύ ακριβά κρασιά -για παράδειγμα, όσα έχουν τιμή κάβας από 100 ευρώ και πάνω- και με διαβεβαίωσε πως η λογική θα είναι η ίδια και πως η τιμή πώλησης δεν θα διαφέρει από εκείνη της κάβας. Η επόμενη, μάλλον εύλογη, απορία μου ήταν αν υπάρχει αξιόλογο κέρδος και πώς «αντέχουν» να προσφέρουν τα κρασιά σε τόσο χαμηλές τιμές. «Κάνουμε ειδικές συμφωνίες με τους επιλεγμένους κάθε φορά παραγωγούς της λίστας, εξασφαλίζοντας κάποιες προσφορές», απάντησε η Μάρα. «Εχουμε φυσιολογικά έσοδα, κάνοντας απλώς το αυτονόητο. Φυσικά, δεν κυνηγάμε το υπερκέρδος. Αλλωστε, είναι δεδομένο πως τα ακριβά κρασιά δεν «περπατάνε». Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μπορεί ο καθένας να ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί».
Τα τραπέζια του Vinoso είναι στρωμένα με υπόλευκα σουπλά, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει το κρασί ξεκινώντας από το χρώμα του. Τα ποτήρια είναι Spiegelau, η ατμόσφαιρα χαλαρή και η μουσική απαλή. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια στη Μελά. Ο Βασίλης έχει επιλέξει τυριά και αλλαντικά τα οποία προσφέρονται σε πλατό και με τέτοιους συνδυασμούς, που προσαρμόζονται στις εκάστοτε επιλογές από τη λίστα των κρασιών. «Εδώ το φαγητό παίζει το ρόλο του συνοδού. Εχουμε επιλέξει ελληνικά αλλά και ξένα τυριά και αλλαντικά, και ως επί το πλείστον έχουμε wine friendly επιλογές. Εντούτοις, επειδή πολλοί πελάτες ζητούν την παρμεζάνα και το ροκφόρ, τα έχουμε εντάξει και αυτά στην γκάμα μας, παρότι, προσωπικά, θεωρώ και τα δύο αυτά τυριά... wine killers. Η ουσία είναι να μπορούμε να συνοδεύσουμε το κρασί και όχι να το καλύψουμε με τις επιλογές μας. Ο συνδυασμός ξεκάθαρων και γνήσιων γεύσεων, όπως είναι τα αλλαντικά και τα τυριά με το κρασί, είναι μια εξαιρετικά ιντριγκαδόρικη υπόθεση...»

VINOSO WINE LIST

Δεν υπάρχουν σχόλια: