Cocktail blog

Οι πισίνες με χλώριο ίσως συνδέονται με καρκίνο


ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Το κολύμπι σε χλωριωμένες πισίνες θα μπορούσε να στοιχίσει σοβαρά στην υγεία, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη. Επιστήμονες από το Κέντρο Ερευνας στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία (CRΕΑL) στη Βαρκελώνη, και
το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ηospital del Μar, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που κολυμπούν σε εσωτερικές πισίνες με χλώριο εμφανίζουν μεταλλάξεις στο DΝΑ οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Παράλληλα, τα άτομα αυτά κινδυνεύουν και από αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Εnvironmental Ηealth Ρerspectives» προέκυψαν από μελέτη γενοτοξικών αλλαγών σε 49 υγιείς ενηλίκους έπειτα από κολύμβηση 40 λεπτών σε εσωτερική πισίνα με χλώριο.

Οπως ανέφερε ο έλληνας ερευνητής Μανόλης Κογκεβίνας, εκ των διευθυντών του CRΕΑL, οι βλάβες που εντοπίστηκαν στο DΝΑ των κολυμβητών δεν οφείλονται στο ίδιο το χλώριο αλλά σε κάποια τοξικά υποπροϊόντα τα οποία δημιουργούνται από την αντίδραση του χλωρίου με οργανικές ενώσεις προερχόμενες από το δέρμα, τις τρίχες των κολυμβητών αλλά και εκκρίσεις τους, όπως τα ούρα.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: