Η Ελλάδα εκπροσωπείται στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology» με τα 10 πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 2010 παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στο Τοπ - 10 του περιοδικού συμπεριλήφθηκαν τα παλαιολιθικά εργαλεία, που βρέθηκαν στον Πλακιά του Ρεθύμνου και μετρούν από 130.000 έως και 700.000 χρόνια ζωής.
Καθώς η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από ξηρά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των εργαλείων αυτών έφτασαν εκεί μέσω θαλάσσης. Ετσι, πηγαίνει πίσω η ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή για περισσότερα από 100.000 χρόνια. Μέχρι σήμερα η αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση είχε καταγραφεί πριν από 60.000 χρόνια, όταν αποικίστηκε η Αυστραλία.
«Κάθε υπόθεση που έχουμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους, τις μεταναστεύσεις, τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους είναι υπό αμφισβήτηση. Οι αρχαιολόγοι, που αναζητούν ίχνη πρώιμων ανθρώπινων μεταναστεύσεων, πολύ πιθανόν να ψάχνουν σε λάθος μέρη», δήλωσε στο περιοδικό «Archaeology» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς, ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα στον Πλακιά. Τα ευρήματα παρουσίασαν ο δρ Τόμας Στράσερ του Κολεγίου Providence των ΗΠΑ και η δρ Ελένη Παναγοπούλου από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας.
Στη λίστα του «Archaeology» συμπεριλήφθηκαν επίσης:Ο εντοπισμός του τάφου του Εκατόμνου (4ος αι. π.Χ.), σατράπη της Καρίας και πατέρα του Μαυσώλου, για τον οποίο χτίστηκε ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.Η αποκάλυψη ασύλητης κρύπτης με υπολείμματα ανθρωποθυσιών, κάτω από την πυραμίδα Ελ Ντιάμπλο, στην πόλη των Μάγια Ελ Ζοτζ, στη Γουατεμάλα.Ο εντοπισμός δύο αρχαίων πυραμίδων που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Ισπανών στη ζούγκλα του Αμαζονίου στο Περού.Η έρευνα σε νεκροταφείο της αρχαίας Καρχηδόνας, στην Τυνησία, όπου είχαν βρεθεί παλιότερα τα αποτεφρωμένα λείψανα 540 παιδιών. Μέχρι πρότινος οι ειδικοί μιλούσαν για μαζικές παιδικές θυσίες, ωστόσο πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ δείχνει ότι η πλειονότητα των θανάτων αυτών επήλθε από φυσικά αίτια.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Εξελεγκτικής Ανθρωπολογίας «Μαξ Πλανκ», στη Λειψία, ολοκλήρωσε την αποκωδικοποίηση του 60% του γονιδιώματος του Νεάντερταλ. Το συμπέρασμα ήταν ότι είμαστε ίδιοι με το Homo Νeanderthalensis, με τη διαφορά ενός γονιδίου.Νέα στοιχεία για τον Kadanuumuu, σκελετό ανθρωποειδούς 3,6 εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκε στην Αιθιοπία το 2005, δείχνει ότι τα ανθρωποειδή είχαν την ικανότητα να περπατούν με τα δύο πόδια, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.Μια νέα μέθοδος χρονολόγησης, παραλλαγή της παλιότερης με άνθρακα-14, που παρουσίασε ερευνητής του Πανεπιστημίου A&M, είναι πολύ πιο ακριβής και αποτελεσματική από την προηγούμενη.Βρέθηκαν τα ερείπια προτεσταντικής Εκκλησίας στη Βιρτζίνια, όπου πιθανότατα τελέστηκε και ο γάμος της πριγκίπισσας Ποκαχόντας.Ο εντοπισμός στο βυθό του κόλπου Μέρσι, στον Καναδά, του πλοίου «HMS Investigator» που ταξίδευε το 1848 για την Αρκτική, κόλλησε στον πάγο και εγκαταλείφθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου