Το βασικό θέμα του σημερινού μας Newsletter είναι η ένταξη ενός πολύ αξιόλογου οινοποιείου στα "οινοποιεία Boutique του Ελληνικού Αμπελώνα": Των Αμπελώνων Τριανταφυλλόπουλου από την Κω, ένα νησί με μακραίωνη -από την αρχαιότητα- ιστορία στην παρασκευή οίνου. Με την ίδια αγάπη που αγκαλιάσατε τα προηγούμενα τέσσερα οινοποιεία Boutique περιμένουμε να αγκαλιάσετε και τους Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, γιατί πραγματικά το αξίζουν! 


Τώρα που ήρθε για τα καλά ο χειμώνας, ας γνωρίσουμε και κάποια πραγματικά χειμωνιάτικα κρασιά πέρα από τα γνωστά... τοTempranillo, το Carmenère και το Zinfandel θα σας κρατήσουν ζεστούς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια όσο και τα υπόλοιπα γνωστά χειμωνιάτικα κρασιά, δίνοντάς σας την ίδια -ή και περισσότερη- απόλαυση!

Αλλά δυστυχώς ο χειμώνας δεν ήρθε μόνο με τον καιρό... ήρθε και στην οικονομία. Κάποιοι οινοπαραγωγοί που σέβονται τους φίλους του Οίνου, αντέδρασαν με μειώσεις τιμών, και μαζί τους το House of Wine. Χειμωνιάτικα κρασιά, μειώσεις τιμών, ευκαιρία λοιπόν να κάνετε το κατάλληλο δώρο στον ή στην αγαπημένη σας στην γιορτή του έρωτα: Ο Άγιος Βαλεντίνος έρχεται, και το House of Wine σας δίνει μια απάντηση το δίλλημα "Σαμπάνια ή Λουλούδια;"....

Για όλους τους Οινόφιλους αλλά κυρίως για όσου είναι νέοι φίλοι του οίνου, προτείνουμε ένα εξαιρετικό συνδρομητικό Wine Club: ΤουςΒόρειους και τους Νότιους, με το οποίο θα γνωρίσουν τις δύο βασικότερες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, το Ξινόμαυρο και το Αγιωργήτικο πλάι-πλάι...

Τέλος, αξίζει να διαβάσετε μια επιστολή φίλου του House of Wine που απευθύνεται στους παραγωγούς αλλά και συντελεστές μιας έκθεσης Οίνου και δηλώνει τι απαιτεί από όλους. Αξίζει να την διαβάσουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί, γιατί είναι αποκαλυπτική για το πως βιώνουν οι καταναλωτές τις τόσες εκθέσεις κρασιού που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Στην υγειά σας!
House of Wine
 
Οι προτάσεις του Φεβρουαρίου
Οινοποιεία Boutique του Ελληνικού Αμπελώνα
 
Μια νέα ένταξη ενός σημαντικού ποιοτικού οινοποιείου του Νότιου Αιγαίου ήλθε να συμπληρώσει τον κατάλογο των "Οινοποιείων Boutique του Ελληνικού Αμπελώνα" τουHouse of Wine: Ένα οινοποιείο που τιμά την πολυετή παράδοση του νησιού της Κω στο κρασί, οι "Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου", που με τα εκλεκτά κρασιά του, την συνέπεια στις μεθόδους παραγωγής, την τεχνική αρτιότητα του οινοποιείου του, αλλά και με το μεράκι της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου, συνεχίζει επάξια την μακραίωνη οινική ιστορία του νησιού.

Ο Ιπποκράτης ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας αλλά και το επιφανέστερο τέκνο της Κω, μέσα
από την σοφία του είχε αναγνωρίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία και το συνιστούσε σαν φάρμακο και δυναμωτικό: «και πινέτω οίνον αυστηρόν Κώον ως μελάντατον» και «πινέτω δε οίνον Κώον υπόστρυφνον ως μελάντατον». «Αυστηρό» σημαίνει το ξηρό κρασί, «μελάντατο» το βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο και «υπόστρυφνο» το στυφό ή μπρούσκο κρασί.

Αλλά εάν ο Ιπποκράτης ήταν φίλος του κόκκινου κρασιού, η αρχαία Κως παρήγαγε και εξαιρετικά λευκά κρασιά. Όπως μας λέει ο Στράβων (ΧΙV 2,19) φημιζόταν επίσης για τον «λευκοκώον» ή «τεθαλαττωμένον οίνον», το ανοιχτόχρωμο (λευκό) κρασί που το έπιναν ανακατεμένο με θαλασσινό νερό.

 Αυτές τις κατηγορίες κρασιών παράγουν και σήμερα οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, από τους αμπελώνες και το οινοποιείο τους στη Μινιέρα Ασφενδιού του Δήμου Δικαίου στην Κώ, και είναι το αποτέλεσμα μιας 15χρονης προσπάθειας με σκοπό την επαναφορά σε νέα σύγχρονη μορφή της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού αντάξιου του φημισμένου στην αρχαιότητα Κώιου Οίνου.

Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, MerlotGrenache Rouge, Syrah, Tempranillo είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου. Ο πράσινος τρύγος που εφαρμόζεται και η σχετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση, αλλά και η χωρίς φάρμακα φροντίδα με συστηματικό δίμηνο ξεφύλλισμα εγγυώνται την ποιότητα των σταφυλιών.

Η Μαλαγουζιά με το Sauvignon Blanc μας δίνουν το κομψό και φίνοΛευκό Τριανταφυλλόπουλου, το Chardonnay, το πρώτο μονοποικιλιακό κρασί του κτήματος μας δίνει την Εορτή που κρατάει τα φυσικά αρώματα της ποικιλίας και τα παντρεύει άριστα με την λιπαρότητα και τον πικάντικο χαρακτήρα του κρασιού, και το Αθήρι μαζί με το Ασύρτικο μας χαρίζουν τον Δίκαιο Οίνο με τα φρέσκα και ανθώδη αρώματά του. .

Το Grenache Rouge μαζί με το Syrah δημιουργούν ένα θαυμάσιο, πιπεράτο και δροσερό Ροζέ, με λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα, το Tempranillo παρέα με το Syrah οινοποιούνται με μαεστρία στιςΕπιλογές δίνοντάς μας ένα πλούσιο ισορροπημένο ερυθρό. Το Syrah, η δεύτερη μονοποικιλιάκή οινοποίηση του κτήματος, είναι βελούδινο στο στόμα, ζεστό, πλούσιο και ταυτόχρονα ευκολόπιοτο, και τέλος οΔείπνος, είναι από τις καλύτερες συνθέσεις Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc που έχουμε γνωρίσει. .

Επτά κρασιά, τρία ερυθρά, τρία λευκά και ένα ροζέ φέρνουν την Κω στο ποτήρι μας, συνεχίζοντας επάξια την μακραίωνη οινική παράδοση του νησιού του Ιπποκράτη...
Γνωρίστε τα κρασιά
Δίκαιος ΟίνοςΑμπελώνεςΕορτή
ΕπιλογέςΔείπνοςSyrah
ΡοζέΟι Αμπελώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸