Ξεκινά η καταβολή προνοιακών επιδομάτων



Μετά από γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις και προβλήματα στην οργάνωση των υπηρεσιών, ξεκινάει τελικά στις 8 Απριλίου η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων για τους 24.200 δικαιούχους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του νομού Θεσσαλονίκης. Δεν ισχύει το ίδιο και για τη χρηματοδότηση των 13 προνοιακών ιδρυμάτων της πόλης, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή των κονδυλίων από το υπουργείο Εσωτερικών απειλούν να τινάξουν στον αέρα την λειτουργία των δομών.

«Κανονικά τα επιδόματα καταβάλλονται στις αρχές κάθε Μάρτη. Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν είναι σημαντικές και οφείλονται στην αλλαγή των αρμοδιοτήτων, καθώς μέχρι πρότινος η συνολική ευθύνη ανήκε στις νομαρχίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλεψη της ακολουθούμενης διαδικασίας για τους δήμους», εξηγεί στον «Α» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα. Σύμφωνα με την ίδια, το κονδύλιο για τα προνοιακά επιδόματα ύψους 15.400.000 ευρώ για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές Μαρτίου και κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Μεσολάβησαν και διάφορες άλλες καθυστερήσεις και προβλήματα, αλλά τελικά βγάλαμε άκρη και τα επιδόματα θα ξεκινήσουν να στέλνονται με ταχυδρομικές επιταγές από τις 8 Απριλίου. Πιστεύουμε ότι τα επιδόματα του επόμενου διμήνου θα δοθούν χωρίς καμία καθυστέρηση», συμπλήρωσε η ίδια.
Την αγανάκτησή αλλά και την απογοήτευσή της για την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων εξέφρασε με δηλώσεις της στον «Α» η Κυριακή Παπαδοπούλου, ημιπληγική και μία εκ των 24.200 δικαιούχων των επιδομάτων. «Αυτά τα χρήματα είναι τα μοναδικά μου έσοδα, καθώς δεν μπορώ να εργαστώ και παράλληλα πρέπει να συντηρώ και τον έφηβο γιο μου. Προφανώς όσοι ευθύνονται για την καθυστέρηση στην καταβολή τους δεν αντιμετωπίζουν κανένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να μπουν στη θέση μου», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, ορατή είναι η απειλή του λουκέτου για 13 προνοιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης τα οποία φιλοξενούν περισσότερα από 500 παιδιά, καθώς ακόμη δεν έχουν πιστωθεί στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα κονδύλια για τη χρηματοδότησή τους. «Πέρυσι είχαμε πάρει 4,5 εκατ. ευρώ στις αρχές του Μάρτη αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε και αν θα έρθουν τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα ιδρύματα βρίσκονται στο κόκκινο και λειτουργούν χάρη στην εθελοντική προσφορά και την ανιδιοτέλεια ορισμένων εργαζόμενων, αφού οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες», περιγράφει στον «Α» η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Πρόνοιας, Εφη Βασιλειάδου.
Σύμφωνα με την ίδια, στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία του ορφανοτροφείου θηλέων «Μέλισσα», του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων «Ελπίδα», του Σωματείου Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑΜΕΑ «Σωτήρ» και του Κέντρου Ειδικής Αγωγής. Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα ιδρύματα, η Μέριμνα Παιδιού, το Ασυλο Παιδιού, το Ιδρυμα Παίδων Τούμπας «Ελπίς», η Αγροτική Παιδική Φωλιά, ο παιδικός σταθμός «Αργώ», η Εταιρία Σπαστικών, η Σχολή Τυφλών «Ηλιος», ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων και το Σωματείο Ειδικής Αγωγής και Προστασίας ΑΜΕΑ «Η ζωή». «Η καθυστέρηση είναι τεράστια και πολύ φοβάμαι πλέον ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να μας στείλει το υπουργείο, ώστε να κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες στα προνοιακά ιδρύματα», κατέληξε η κ. Βασιλειάδου.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸