Cocktail blog

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που «αποθαρρύνει» την κατανάλωση αλκοόλ

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που «αποθαρρύνει» την κατανάλωση αλκοόλ

Ένα γονίδιο που παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στις ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ από έναν άνθρωπο, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών του αλκοολισμού. Επίσης, μια άλλη ομάδα ερευνητών κατάφερε να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο όταν πίνουν τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ.

Στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν το γενετικό υλικό (DNA) περισσότερων από 47.000 ατόμων από διάφορες χώρες. Όπως τονίζουν σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS», διαπίστωσαν ότι όσοι διαθέτουν μια σπανιότερη παραλλαγή του γονιδίου AUTS2 πίνουν κατά μέσο όρο 5% λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με όσους έχουν στο DΝΑ τους την πιο κοινή γενετική παραλλαγή. Το συγκεκριμένο γονίδιο είχε συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυτισμό, με τη διαταραχή της ικανότητας προσοχής και την υπερκινητικότητα, αν και η πραγματική λειτουργία του δεν είναι ακόμα σαφής.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα και σε πειραματόζωα (ποντίκια και μύγες) και διαπίστωσαν ότι όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε άλλα είδη, το γονίδιο AUTS2 φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα πρόσληψης αλκοόλ. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν στην κατανάλωση αλκοόλ, όμως ξέρουμε ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο. Η επίδραση αυτού του γονιδίου είναι μικρή, όμως η ανακάλυψή του ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας» δήλωσαν οι ερευνητές.
Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι γίνονται ευχάριστοι και κοινωνικοί με το αλκοόλ, ενώ άλλοι πέφτουν σε κατάθλιψη και γίνονται δυσάρεστοι στους γύρω τους; Σε μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ο βαθμός που το ποτό «ανεβάζει» ή «ρίχνει» ψυχολογικά κάποιον, είναι κυρίως θέμα εκ γενετής δομής του εγκεφάλου. Όπως υπογραμμίζουν σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry», όσοι ευχαριστιούνται εύκολα με το αλκοόλ –δηλαδή το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους είναι πιο ευαίσθητο στο ερέθισμά του– κινδυνεύουν περισσότερο να παρασυρθούν σε υπερβολική χρήση, να εθιστούν σε αυτό και τελικά να γίνουν αλκοολικοί. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι φανατικοί πότες είναι –χωρίς να το καταλαβαίνουν πάντα– πιο ευαίσθητοι στα συναισθήματα ευφορίας που προκαλεί το αλκοόλ και έτσι ελκύονται πιο πολύ για να πιουν όλο και περισσότερο.
Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με περίπου 200 εθελοντές ηλικίας 21 έως 35 ετών και διαπίστωσαν ότι, ανάλογα με τη γενετική προδιάθεσή τους, οι άνθρωποι ίδιου βάρους μπορεί να πίνουν αρχικά παρόμοια ποσότητα αλκοόλ. Ωστόσο, ο εγκέφαλος τους αντιδρά πολύ διαφορετικά, με συνέπεια να έχουν στην πορεία διαφορετικές σωματικές – ψυχικές – νοητικές εμπειρίες από το ποτό και να καταλήγουν έτσι να πίνουν τελικά διαφορετικές ποσότητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αρχικές αντιδράσεις ενός ανθρώπου, όταν πίνει το πρώτο ποτό του, μπορεί να αποτελέσουν συνήθως αξιόπιστο δείκτη πρόγνωσης για το πόσο θα πιει στη συνέχεια.
Κάθε χρόνο περίπου 2,5 εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποδοθούν σε κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το αλκοόλ είναι ο τρίτος σοβαρότερος παράγοντας για την εκδήλωση διάφορων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακοί νόσοι, η κίρρωση του ήπατος, η επιληψία, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: