«Σφαγή» περισσότερων από 50 επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατάργηση των υπολειμμάτων των δώρων και 12 ετήσιους μισθούς, όπως και ασφάλιση στο ΙΚΑ, προβλέπει -μεταξύ άλλων- το τελικό σχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, που τίθεται προς έγκριση από την τρόικα, για να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο.
Το κλιμάκιο της τρόικας έχει ενοχληθεί που δεν είναι ακόμη έτοιμο το σχέδιο του νέου μισθολογίου και τα δυο υπουργεία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αλλαγές και να λάβουν το δρόμο προς τη Βουλή, υπό τη μορφή νομοσχεδίου. Το νομοχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Οι προωθούμενες αλλαγές προκαλούν τρόμο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας.
Οι περικοπές των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά μέτρα για την εξοικονόμηση του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη του εκτροχιασμού του φετινού προϋπολογισμού, που εκτιμάται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Πάντως, από την κατάργηση των επιδομάτων, η οποία θα γίνει σταδιακά, σε μια τριετία, το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο θα μειωθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ, από το ποσό των 5,2 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα το κόστος. Σημειώνεται πως στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2015 ο στόχος για μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο είναι κατά 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μείωση της δαπάνης κατά 2% του ΑΕΠ ή 4,6 δισ. ευρώ. Απομένει, όμως, να οριστικοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου μέχρι τις 18 Μαΐου που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Αναλυτικότερα, οι τελευταίες πληροφορίες για το νέο μισθολόγιο αναφέρουν τα ακόλουθα:
1. Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, καθώς σε αυτούς ενσωματώνονται ορισμένα από τα επιδόματα που θα απομείνουν. Ωστόσο, το άθροισμα σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων θα είναι αισθητά μικρότερο. Σήμερα, ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι 711 ευρώ, για την κατηγορία δευτεροβάθμιας (ΔΕ) είναι 830 ευρώ, για τους αποφοίτους ΤΕΙ (ΤΕ) 938 ευρώ και για τους αποφοίτους ΑΕΙ (ΠΕ) 984 ευρώ.
2. Τίθεται πλαφόν το ποσό των 4.000 ευρώ για τους δημόσιους υπαλλήλους, ανεξάρτητα από επιδόματα, προϋπηρεσία κ.λπ.
3. Μειώνονται τα μισθολογικά κλιμάκια από 18 σε 10 και αυξάνεται από δύο σε τρία - τέσσερα χρόνια ο χρόνος αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου και βέβαια των αμοιβών.
4. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας ύψους 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα, ενσωματώνονται στο βασικό μισθό και πλέον στο Δημόσιο θα υπάρχουν 12 μισθοί, αντί για 14 σήμερα (έστω και με τις περικοπές που επιβλήθηκαν από πέρυσι).
5. Καταργούνται περίπου 50 επιδόματα που ανά υπουργείο έχουν διαφορετική ονομασία. Καταργούνται τα επιδόματα ΔΙΒΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΤΧ, που λαμβάνουν αντίστοιχα, εφοριακοί, τελωνειακοί και χημικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, και είναι σχεδόν ένας μισθός επιπλέον, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των δασκάλων και καθηγητών, των υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος και των πολεοδομιών κ.λπ., τα οποία θεωρούνται υψηλά.
6. Καταργούνται ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων από ειδικούς λογαριασμούς.
7. Καταργούνται τα ειδικά μισθολόγια γιατρών και δικαστικών -η μετάβαση θα γίνει σταδιακά- και θα μειωθούν έως και 25% οι αμοιβές τους.
8. Διατηρείται η διάκριση των υπαλλήλων σε υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με ενισχυμένο μισθολογικό όφελος για τους αποφοίτους ΑΕΙ και κατόχους διδακτορικών.
9. Διατηρείται το οικογενειακό επίδομα.
10. Διατηρείται το επίδομα ειδικών συνθηκών, αλλά θα απορροφήσει και το ανθυγιεινό επίδομα που χορηγείται σήμερα.
11. Διατηρείται το επίδομα θέσης ευθύνης, το οποίο όμως θα περιοριστεί δραματικά σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα.
12. Αντικαθίσταται το κίνητρο απόδοσης, που λαμβάνεται από όλους τους υπαλλήλους, από το επίδομα παραγωγικότητας, το οποίο θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με δείκτες απόδοσης των υπαλλήλων και των υπηρεσιών. Δηλαδή, δε θα χορηγείται σε όλους τους υπαλλήλους όπως σήμερα.
Οι ανισότητες
Στόχος των αλλαγών είναι το κλείσιμο της ψαλίδας των αμοιβών μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων αλλά υπηρετούντων σε διαφορετικά υπουργεία. Με το ισχύον μισθολόγιο πιο ευνοημένοι είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων οι αμοιβές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι από 38% - 41% πάνω από το μέσο όρο, αναλόγως της κατηγορίας, για ένα νεοδιόριστο, και 55% - 64% πάνω από το μέσο όρο, αναλόγως της κατηγορίας, για έναν εργαζόμενο που έχει 33 έτη υπηρεσίας. Επονται οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, οι μισθοί των οποίων υπερβαίνουν το μέσο όρο, κατά 8% - 12% και 7% - 14% από την κατηγορία ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) έως την κατηγορία ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης), αντίστοιχα, για ένα νεοδιόριστο.
Τις χαμηλότερες αμοιβές λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό), οι οποίες είναι 19% με 20% χαμηλότερες από το μέσο όρο όλων των υπουργείων, ακολουθούν το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα οποία πληρώνουν από 15% -19% χαμηλότερα από το μέσο όρο και γύρω στο 12% με 13% από την κατηγορία ΠΕ έως την κατηγορία ΥΕ, αντίστοιχα..agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου