Επιμήκυνση της επιβίωσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού προσφέρει σήμερα η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη χειρουργική, ενώ είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και τα αισθητικά αποτελέσματα μετά τη μαστεκτομή.
Με τον προληπτικό έλεγχο μειώθηκε και το ποσοστό των τροποποιημένων ριζικών μαστεκτομών, αφήνοντας τη θέση τους στη μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος, εξήγησε χθες η επίκουρη καθηγήτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας
Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαστολογίας.Με τις σημερινές τεχνικές αφαιρείται ολόκληρος ο μαζικός αδένας αφήνοντας ανέπαφο το δέρμα του μαστού και σε μερικές περιπτώσεις και το σύμπλεγμα θηλής/θηλαίας άλω. Η μέδοθος αυτή, όπως διευκρινίστηκε, ογκολογικά είναι ασφαλής σε επιλεγμένους ασθενείς (Τ1-Τ2 όγκοι, DCIS, κ.ά.) και τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άριστα. Μάλιστα διευκολύνει την άμεση πλαστική αποκατάσταση του μαστού σ' ένα χρόνο και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα του μεγέθους του μαστού επιτυγχάνεται πολύ συντομότερα.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του συνεδρίου και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Βασίλης Γεωργούντζος, ανέφερε πως στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εθνικός πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, έχει μειωθεί η θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου τα τελευταία χρόνια επειδή έχουν επωμιστεί οι γυναίκες προσωπικά την ευθύνη και την οικονομική επιβάρυνση για την πραγματοποίηση της προληπτικής μαστογραφίας.
Καθοριστική συμβολή στην καλύτερη απεικόνιση της νόσου, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργούντζος, παίζει η εξέλιξη στην τεχνολογία με την ψηφιακή μαστογραφία, την ψηφιακή τομοσύνθεση, τη μαγνητική μαστογραφία και τους τρισδιάστατους υπερήχους.
Η βάση πλέον για τη λήψη ορθής θεραπευτικής απόφασης είναι το αν υπάρχει «ένοχο γονίδιο» για την εμφάνιση της νόσου, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, Βασίλης Μπαρμπούνης, ώστε να χορηγείται ειδική θεραπεία. Σύντομα, μάλιστα, αναμένονται και νέα θεραπευτικά σχήματα για εξατομικευμένες θεραπείες.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου