Cocktail blog

Φόρτιση του κινητού με τη φωνή του χρήστη



Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ενοχλητικές εφευρέσεις στην ιστορία. Κορεάτες επιστήμονες επινόησαν μία συσκευή που θα επιτρέπει στα κινητά τηλέφωνα να επαναφορτίζονται απλά με την ομιλία των κατόχων τους.Η εφεύρεση χαρακτηρίζεται ως θεόσταλτη για εκείνους που ξεμένουν τακτικά από μπαταρία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα αποτελέσει δικαιολογία για κάποιους από τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων ώστε να κάνουν ακόμα περισσότερες
ενοχλητικά θορυβώδεις κλήσεις στους δημόσιους χώρους.

Η συσκευή που κατασκεύασαν οι Κορεάτες επιστήμονες μετατρέπει τον ήχο σε ηλεκτρισμό κι έτσι η επαναφόρτισή της γίνεται απλώς με την φωνή του χρήστη.
Η φόρτιση γίνεται αυτόματα, καθώς ο χρήστης μιλάει στο τηλέφωνο και όσο πιο δυνατά μιλάει, τόσο πιο γρήγορα φορτίζεται το τηλέφωνο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σουνγκιουνγουάν της Σεούλ, με επικεφαλής τον δρος Σανγκ-Γου Κιμ, ανέφεραν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα φορητά MP3 (πχ iPod), αρκεί να τραγουδάει κανείς την ώρα που ακούει μουσική. Οπως τα ηχεία μετατρέπουν τα ηλεκτρικά σήματα σε ήχους, έτσι και η νέα τεχνολογία αντιστρέφει τη διαδικασία, μετατρέποντας τους ήχους σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μπαταρίες
Η μέθοδος εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια των επιστημόνων να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες, αντλώντας ενέργεια από εναλλακτικές πηγές του περιβάλλοντος (π.χ. από τη σωματική κίνηση του χρήστη). «Ο ήχος υπάρχει πάντα στην καθημερινή ζωή μας και το περιβάλλον, αλλά έχει παραγνωριστεί ως μία τέτοια δυνητική πηγή», δήλωσε ο Κιμ. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί νήματα από οξείδιο του ψευδαργύρου, που βρίσκονται ανάμεσα δύο ηλεκτρόδια. Μία μικροσκοπική επιφάνεια, που βρίσκεται από πάνω, απορροφά τους ήχους και δονείται ανάλογα με τα ηχητικά κύματα που δέχεται, προκαλώντας τη συμπίεση των συρμάτων του οξειδίου του ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τελικά ηλεκτρικό ρεύμα, που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας.
Μέχρι στιγμής, έχει καταστεί δυνατό, με τη νέα μέθοδο, να μετατραπούν σε ηλεκτρισμό ήχοι μέχρι 100 ντεσιμπέλ, δηλαδή όσο ο θόρυβος από ένα δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία, ένα διερχόμενο τρένο ή μία μηχανή κοπής του γκαζόν.
Το παραγόμενο ρεύμα δεν είναι ακόμα αρκετό για μια πλήρη φόρτιση ενός κινητού, όμως οι Κορεάτες επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βελτιώσουν κι άλλο την τεχνολογία, πιθανώς με αντικατάσταση του υλικού των συρμάτων, ώστε να παράγεται ισχυρότερο ρεύμα από ασθενέστερους ήχους. Εντούτοις, δεν λείπουν οι ακόμα πιο φιλόδοξες ιδέες, όπως η δυνατότητα αξιοποίησης του μόνιμου θορύβου στις λεωφόρους στην ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής για να παράγεται ρεύμα που θα τροφοδοτεί το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού.
Σάρωση
Αλλες ιδέες για την τεχνολογία περιλαμβάνουν τη σάρωση του ήχου που παράγεται από την κυκλοφορία αυτοκινητόδρομων και τη χρησιμοποίηση του για να δώσουν στο εθνικό πλέγμα μία ώθηση. Αυτό θα είχε το προστιθέμενο όφελος για τα κοντινά σπίτια της μείωσης του ποσού θορύβου κυκλοφορίας που δραπετεύει.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες εργάζονται σε μία συσκευή που μετατρέπει τη μετακίνηση των γονάτων περπατώντας στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια συγκομιδών στηριγμάτων γονάτων παρήγαγε πότε κάποιος κάμπτει το γόνατό τους για να πάρει ένα βήμα. Η συσκευή θα επέτρεπε στους κατόχους διαρκούς εισιτήριου για να χρεώσει τα κινητά τηλέφωνά τους ορμώντας για το τραίνο. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους στρατιώτες που περιόρισαν στον αριθμό μπαταριών που πρέπει να φέρουν στη μάχη..imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: