Cocktail blog

Τι προβλήματα υγείας κρύβονται πίσω από τα συμπτώματα


Και ξαφνικά η Ελζι άρχισε να τρώει μαρούλι ασταμάτητα. Οσο ο Τζιμ την έβλεπε να γεμίζει το ψυγείο τους στη Βρετανία με μαρούλια και να τα καταναλώνει με απίστευτη όρεξη βεβαιωνόταν όλο και πιο πολύ πως κάτι συμβαίνει. Ηξερε σίγουρα ότι η τότε 50χρονη σύζυγός του δεν ήταν έγκυος, αλλά σε καμία
περίπτωση δεν μπορούσε να σκεφθεί πως το σώμα της ζητούσε μαρούλι για να περιορίσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων που βρίσκονταν ήδη στο στήθος της! Το έμαθαν λίγες εβδομάδες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2002. 

Το μαρούλι, όπως έμαθε μετά από έρευνα ο Τζιμ Κάμπελ, τοξικολόγος και χημικός ο οποίος εργαζόταν σε υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Βρετανίας, περιέχει το συστατικό sulphoraphane, που επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων! Μία με δύο μέρες μετά την αφαίρεση του όγκου η Ελζι έπαψε να λαχταράει το μαρούλι, γεγονός που οδήγησε τον Τζιμ στη σκέψη ότι το σώμα της ήξερε ότι υπήρχε καρκίνος και της «έλεγε» τι να φάει προκειμένου να βοηθηθεί.

Η περιπέτεια της συζύγου του αλλά και η έμφυτη επιστημονική περιέργειά του οδήγησαν τον 57χρονο Τζιμ Κάμπελ στην έρευνα και ανάλυση ασυνήθιστων συμπτωμάτων που υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων υγείας. Αποτέλεσμα της έρευνάς του είναι το βιβλίο «The Body Language of Health» («Η γλώσσα του σώματος της υγείας»), όπου περιγράφει περισσότερες από 100 περίεργες συνήθειες ή συμπτώματα και τι μπορεί να σημαίνουν. Βέβαια, όπως επισημαίνει, δεν είναι γιατρός και γιʼ αυτό όσοι έχουν απορίες για κάποιο πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί θα πρέπει να απευθυνθούν στους ειδικούς.

Κι εάν αναρωτιέστε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες, η βρετανική εφημερίδα «Mail» δίνει μια πρόγευση δημοσιεύοντας απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Κάμπελ. 


Τρώτε τα νύχια σας
<
Πιθανή αιτία: έλλειψη ασβεστίου και άλλων μεταλλικών στοιχείων

Η κακή συνήθεια που κάνει τα χέρια μας να δείχνουν άσχημα και κάνει τους άλλους να σκεφθούν ότι αγχωνόμαστε με όλα ίσως γίνεται για καλό. Τα νύχια και τα μαλλιά μας είναι καλές πηγές μεταλλικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το ποτάσιο. Εκτιμάται ότι το σώμα γνωρίζει πως με την ονυχοφαγία ο οργανισμός θα αναπληρώσει όσα δεν παίρνει από τις τροφές και γιʼ αυτό δίνει τη σχετική εντολή στον εγκέφαλο.

Εχετε «δέρμα κοτόπουλου» 
Πιθανή αιτία: έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων

Αυτά τα μικρά «σπυράκια» στο δέρμα, που επιστημονικά λέγονται «keratosis pilaris», εμφανίζονται συνήθως στα μπράτσα. Δύσκολα εξαφανίζονται με κρέμες ή απολεπιστικά προϊόντα γιατί κατά ένα μέρος οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες και στις διατροφικές συνήθειες. Η νόσος εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη κερατίνης στα κύτταρα του δέρματος, κάτι που συμβαίνει λόγω της έλλειψης του σμήγματος. Για να δημιουργηθεί το τελευταίο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη λιπαρών οξέων.

Στέκεστε ή κάθεστε με σταυρωμένα τα πόδια
Πιθανή αιτία: χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) 

Κάποιοι νομίζουν ότι πρόκειται απλώς για συνήθεια. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα έτσι. Ατομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση συνηθίζουν να στέκονται με το ένα πόδι πλεγμένο στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν το ποσοστό πτώσης της αρτηριακής πίεσης που σημειώνεται όταν σηκώνονται απότομα από την καρέκλα.

Το χρώμα του δέρματός σας είναι κίτρινο
Πιθανή αιτία: υπολειτουργία θυρεοειδούς 

Ο υποθυρεοειδισμός έχει ως συνέπεια την αδυναμία παραγωγής αρκετής θυροξίνης, της ορμόνης που μετατρέπει το αντιοξειδωτικό «καροτίνη» σε ρετινόλη. Ετσι, όταν δεν υπάρχει αρκετή θυροξίνη, κυκλοφορεί πολλή καροτίνη στον οργανισμό, που δίνει στο δέρμα αυτό τον τόνο του κίτρινου χρώματος. Σε άλλες, πιο σοβαρές περιπτώσεις, το κίτρινο χρώμα συνδέεται με ασθένειες του ήπατος και ίκτερο.


Τρέμουν τα χέρια σας
Πιθανή αιτία: έλλειψη μαγνησίου και βιταμίνης Β1

Το 5% των ανθρώπων άνω των 40 ίσως εμφανίζουν ανεξήγητο τρέμουλο στα χέρια, που δεν συνδέεται με κάποιο νευρολογικό πρόβλημα. Μπορεί να επηρεάσει τα χέρια, το λαιμό, το πρόσωπο και τα πόδια. Επιπλέον, ενδέχεται να ενοχλούνται από θορύβους, να υποφέρουν από αϋπνία, να εμφανίζουν αρρυθμίες και μυϊκή αδυναμία. Σύμφωνα με τον Κάμπελ, αυτό ίσως οφείλεται στην έλλειψη της Β1 και του μαγνησίου, που είναι πολύ σημαντικά για τον έλεγχο των νεύρων.

Ιδρώνετε υπερβολικά
Πιθανή αιτία: διαβήτης ή/και έλλειψη χρωμίου

Εκτός από την περίπτωση της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες ή την υπερβολική εφίδρωση λόγω σωματικού βάρους, το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να συνδέεται με διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ αλλά και έλλειψη χρωμίου. Στην περίπτωση του διαβήτη η εφίδρωση προκαλείται από τις αλλαγές στο επίπεδο της ινσουλίνης. Εάν το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρωμίου, δοκιμάστε συμπληρώματα αυτού του στοιχείου. Ερευνες δείχνουν ότι το χρώμιο σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κρατάει χαμηλά το ποσοστό της ινσουλίνης.
Εχετε «ρυτίδα» στην άκρη της μύτηςΠιθανή αιτία: αλλεργία

Εάν ένα νήπιο ή ένα μεγαλύτερο παιδί συνηθίζει να σπρώχνει με την παλάμη του προς τα πάνω τη μύτη του μέχρι να δημιουργηθεί μια «ρυτίδα» στην άκρη της, τότε ίσως πάσχει από αλλεργία. Η «ρυτίδα» είναι στην πραγματικότητα πρ
ήξιμο, το οποίο προκαλείται από τα αλλεργιογόνα που έχει εισπνεύσει. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μόνιμη, εφόσον η αλλεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σας έχουν «σημαδέψει» ραγάδες
Πιθανή αιτία: έλλειψη ψευδαργύρου

Οι ραγάδες εμφανίζονται συνήθως την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και τις περιόδους απότομων αλλαγών του μεγέθους του σώματος. Κάποιες φορές εξασθενούν, αλλά σχεδόν ποτέ δεν εξαφανίζονται εντελώς. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, που κάνει το δέρμα ελαστικό, συνεπώς η έλλειψή του κάνει τις ραγάδες πιο έντονες. Η απουσία επαρκούς ποσότητας ψευδαργύρου από τον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζει επιπλέον τη γονιμότητα και τη δυνατότητα ίασης. Για να αποφευχθούν τα προβλήματα, πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως είναι τα όστρακα, τα καρύδια, το τυρί, τα αβγά και το κρέας.

Καίνε τα πόδια σας
Πιθανή αιτία: έλλειψη βιταμίνης Β5

Το σύνδρομο κατά το οποίο ο ασθενής αισθάνεται ξαφνικά και συνήθως τη νύχτα να έχουν πρηστεί και να καίνε τα πόδια του οφείλεται στην έλλειψη της Β5, γνωστής και ως βιταμίνης κατά του στρες. Η έλλειψή της φαίνεται να διαταράσσει την παραγωγή ενέργειας από τις αποθήκες λιπαρών οξέων σε ακραίο βαθμό, γεγονός που οδηγεί και στο κάψιμο των ποδιών.

Εκκρίνεται υπερβολική ποσότητα κεριού από το αφτί σας
Πιθανή αιτία: Ελλειψη σημαντικών λιπαρών οξέων

Η κυψελίδα του αφτιού (κερί) λιπαίνει και προστατεύει τον ακουστικό πόρο εγκλωβίζοντας τη σκόνη και την υπερβολική ποσότητα νερού, ενώ στη συνέχεια πέφτει μόνη της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, παράγεται σε μεγαλύτερες από τις αναγκαίες ποσότητες και προκαλεί απώλεια ακοής και φαγούρα. Πρόκειται για κλασικό σύμπτωμα έλλειψης λιπαρών οξέων.

Ιδρώνετε... πολύχρωμα
Πιθανή αιτία: βακτηριακή μόλυνση του δέρματος

Αν και βλέποντας ότι ιδρώνετε κίτρινα, μπλε, πράσινα ή ακόμα και μαύρα σίγουρα θα ανησυχήσετε, ο ειδικός σάς λέει πως δεν είναι τίποτα. Πρόκειται για σύμπτωμα της αποκρινής χρωμίδρωσης, κατά την οποία βακτήρια συγκεντρώνονται στους ιδρωτοποιούς αδένες των μασχαλών, των γεννητικών οργάνων και του στήθους. Τα χρώματα είναι αποτέλεσμα της έκθεσης των βακτηρίων στον αέρα.


Τρίβετε τα μάτια σαςΠιθανή αιτία: στρες

Οι ενήλικοι που τρίβουν τα μάτια τους υποφέρουν από στρες. Τρίβοντας τα μάτια μας μετακινούμε το βολβό τους. Αυτή η κίνηση ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ρίχνει τους χτύπους της μειώνοντας παράλληλα και το άγχος.


Ματώνουν η μύτη ή τα ούλα σας

Πιθανή αιτία: έλλειψη βιταμίνης Κ ή βιταμίνης C

Ανεξήγητες ρινορραγίες που αργούν να σταματήσουν, μάτωμα των ούλων μετά το βούρτσισμα και μικροί τραυματισμοί δέρματος που αιμορραγούν πολύ και για αρκετή ώρα αποτελούν αποδείξεις ότι το αίμα σας δεν πήζει επαρκώς. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην έλλειψη της προθρομβίνης, που πήζει το αίμα. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και χωρίς αυτή ακόμα και το μικρότερο κόψιμο μπορεί να προκαλέσει ασταμάτητη αιμορραγία. Δίνεται ενέσιμα στα νεογνά με τη γέννηση και βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το μάτωμα των ούλων μπορεί να υποδηλώνει ύπαρξη ουλίτιδας, που συνδέεται με έλλειψη βιταμίνης C.

Δεν υπάρχουν σχόλια: