Cocktail blog

Τι είναι το ISSN

save image

Διεθνές Πρότυπο Serial Number
Η ISSN (International Standard Serial Number) είναι ένα οκταψήφιο αριθμό που προσδιορίζει περιοδικές εκδόσεις, όπως αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών περιοδικών.
Το ISSN είναι ένας αριθμητικός κωδικός που χρησιμοποιείται ως αναγνωριστικό: δεν έχει σημασία από μόνη της και δεν περιέχει από μόνη της όλες τις πληροφορίες που αφορούν την προέλευση ή το περιεχόμενο της δημοσίευσης
.
Η ISSN παίρνει τη μορφή της ακρωνύμιο ISSN ακολουθείται από δύο ομάδες των τεσσάρων ψηφίων, που χωρίζονται από μια παύλα. Η όγδοη χαρακτήρας είναι ένα ψηφίο ελέγχου υπολογίζεται σύμφωνα με ένα αλγόριθμο modulo 11 με βάση τα 7 προηγούμενα ψηφία? Την ογδόη χαρακτήρας ελέγχου μπορεί να είναι ένα "Χ" εάν το αποτέλεσμα των υπολογιστών είναι ίσο με το "10", προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ασάφεια.
Η ISSN συνδέεται με μια τυποποιημένη μορφή του τίτλου της σειράς εντοπιστεί, γνωστό ως το "κλειδί τίτλο", το οποίο επαναλαμβάνει τον τίτλο της δημοσίευσης, χαρακτηρίζοντάς την με πρόσθετα στοιχεία, ώστε να το διακρίνει από άλλες εκδόσεις που έχουν τις ίδιες τίτλους.
Αν ο τίτλος των αλλαγών δημοσίευση με οποιοδήποτε σημαντικό τρόπο, ένα νέο ISSN θα πρέπει να δοθεί ώστε να αντιστοιχούν σε αυτή τη νέα μορφή του τίτλου και να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση. Μια σειριακή δημοσίευση των οποίων ο τίτλος είναι τροποποιήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, θα ανατεθεί κάθε φορά που ένα νέο ISSN, επιτρέποντας έτσι ακριβή προσδιορισμό της ταυτότητας κάθε μορφή του τίτλου: στην πραγματικότητα είναι τότε θεωρείται ότι είναι διαφορετικές εκδόσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχει μια λογική σύνδεση μεταξύ τους.
Σε αντίθεση με άλλους τύπους δημοσιευμάτων, τον κόσμο των περιοδικών εκδόσεων είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και πολύπλοκη: η διάρκεια ζωής ενός τίτλου μπορεί να είναι εξαιρετικά μικρή? Πολλές εκδόσεις μπορεί να είναι μέρος ενός πολύπλοκου συνόλου σχέσεων, κλπ. Αυτές οι ιδιαιτερότητες τους κατέστησε αναγκαία την εισαγωγή του ISSN.  .issn.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια: