30 August 2011
Eικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι για ένα ακόμα χρόνο η Αρκτική θα καλύπτεται από ένα ασυνήθιστα λεπτό στρώμα πάγου. Καθώς ο πάγος μειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, δύο σημαντικά περάσματα έχουν ανοίξει για τα πλοία που ταξιδεύουν στον Αρκτικό Ωκεανό από την Ευρώπη στην Ασία.
Στη διάρκεια του 2008, το Βορειοδυτικό Πέρασμα και η Βόρεια Θάλασσα ήταν για πρώτη φορά ταυτόχρονα προσπελάσιμα από πλοία μετά το 1970, οπότε άρχισαν οι παρατηρήσεις από το διάστημα και οι επιπλέοντες πάγοι είχαν συρρικνωθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα.
To Βορειοδυτικό Πέρασμα ελεύθερο από πάγο |
Το 2007 η έκταση που καλύπτουν οι πάγοι στην Αρκτική έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 2,59 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Την ίδια χρονιά άνοιξε για πρώτη φορά το Βορειοδυτικό Πέρασμα, το οποίο αναζητούσαν από μάταια από παλιά οι εξερευνητές για να φτάσουν ακτοπλοϊκώς από την Ευρώπη στην Ασία.
Υπεύθυνη για το ιστορικό χαμηλό στην έκταση του αρκτικού πάγου από τότε που άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις ήταν οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες. Ο ουρανός παρέμεινε ανέφελος καθώς πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό κινήθηκαν θερμά ρεύματα αέρος, τα οποία και επιτάχυναν το λιώσιμο του πάγου.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές τη φετινή χρονιά, αλλά το άνοιγμα των δύο περασμάτων προμηνύει ένα νέο ιστορικό χαμηλό της έκτασης στην Αρκτική που καλύπτουν πάγοι.
Η Βόρεια Θάλλασσα ανοιχτή μετά το λιώσιμο των πάγων |
«Ακόμα και στην περίπτωση που δεν παρατηρηθεί ένα νέο ιστορικό ελάχιστο, οι παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι διανύουμε μία περίοδο όπου ο καλοκαιρινός αρκτικός πάγος έχει συρρικνωθεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.»
«Τα προηγούμενα πέντε καλοκαίρια χαρακτηρίστηκαν από πέντε διαδοχικά ιστορικά ελάχιστα,» συμπληρώνει ο Pedersen.
Κάθε χρόνο, παρατηρούμε το σχηματισμό και, στη συνέχεια, το λιώσιμο του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται φαίνεται, ωστόσο, να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Στη διάρκεια των περασμένων 30 χρόνων, οι δορυφόροι που παρατηρούν συνεχώς την Αρκτική έχουν γίνει μάρτυρες μίας πρωτοφανής μείωσης της έκτασης του πάγου από 8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε λιγότερο από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2007.
Πριν την εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων παρατήρησης της Γης, ήταν σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί η έκταση των επιπλεόντων πάγων. Η Αρκτική παρέμενε δισπρόσιτη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη του διάρκεια του χρόνου και τις εκτεταμένες περιόδους σκότους.
Αλλαγές που παρατηρούνται στον αρκτικό πάγο esa.int |
Οι επιστήμονες της ESA θα συνεχίζουν να λαμβάνουν εικόνες από την Αρκτική με τη βοήθεια των δορυφόρων Envisat, CryoSat και SMOS προκειμένου να εκτιμηθεί το λιώσιμο των πάγων τις επόμενες εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸