Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιος πελάτης φέρνει τον υπολογιστή του και παραπονιέται πως είναι αργός. Όλοι οι τεχνικοί υπολογιστών καλούνται συχνά να βελτιώσουν την ταχύτητα κάποιου desktop ή laptop. Ποιά είναι όμως τα βήματα εκείνα τα οποία μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει ώστε να κάνει τον υπολογιστή του να δουλεύει πιο γρήγορα;
Προσοχή: Οι παρακάτω ενέργειες δεν εγγυώνται την καλύτερη λειτουργία ενός υπολογιστή, και αυτό επειδή ενας "αργός" υπολογιστής μπορεί να είναι "αργός" για διάφορους λόγους.
Τα βήματα που ακολουθούν απευθύνονται σε χρήστες με Windows XP.
- Μια από τις πρώτες μα κινήσεις είναι να πάμε και να τσεκάρουμε τον σκληρό μας δίσκο. Κατά 99% όταν ο σκληρός δίσκος είναι σχεδόν γεμάτος, αυτόματα μειώνεται και η απόδοση του υπολογιστή και κατά συνέπεια και η ταχύτητά του. Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε μια ανάσα στον δίσκο αφαιρώντας όσα από τα αρχεία δεν χρειαζόμαστε , είτε διαγράφοντάς τα είτε μεταφέροντάς τα σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο. Καλό θα είναι να αφαιρέσουμε και όποιο πρόγραμμα δεν χρησιμοποιούμε, πηγαίνοντας στην προσθαφαίρεση προγραμμάτων από τον "Πίνακα Ελέγχου".
- Αφού τα κάνουμε όλα αυτά, μπορούμε να πάμε και να διαγράψουμε ακόμα περισσότερα αρχεία που δεν χρειάζονται. Όσοι δεν το γνωρίζουν, αν πάνε στο μενού "Έναρξη", "Όλα τα προγράμματα", "Βοηθήματα", "Εργαλεία Συστήματος", εκεί θα βρουν την "Εκκαθάριση Δίσκου". Με τη λειτουργία αυτή μπορείτε να σβήσετε πολλά από τα σκουπίδια που βρίσκονται μέσα στον δίσκο σας.
- Δεξί κλικ στο εικονίδιο "Ο Υπολογιστής μου" και κλικ στις "Ιδιότητες". Στο παράθυρο που θα ανοίξει πηγαίνετε στην καρτέλα "Για Προχωρημένους" και εκεί κάντε κλικ στο κουμπί "Ρυθμίσεις" που αντιστοιχεί στις "Επιδόσεις". Στο παράθυρο που ανοίγει και συγκεκριμένα στην καρτέλα "Εφέ Προβολής" μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο εμφάνισης των Windows , όπως ακριβώς τον θέλουμε εμείς. Για κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει η εμφάνιση, αλλά κυρίως η απόδοση, τότε μπορεί να επιλέξει το πεδίο "Βέλτιστη απόδοση" και να ξεμαρκάρει όλα τα κουτάκια.
- Στην αμέσως επόμενη καρτέλα από την προηγούμενη και συγκεκριμένα στην καρτέλα "Για Προχωρημένους", μπορούμε να πάμε και να "παίξουμε" με την εικονική μνήμη του υπολογιστή μας κάνοντας κλικ στο κουμπί "Αλλαγή" που βρίσκεται κάτω κάτω. Το βήμα αυτό είναι καλό να ακολουθείται μόνο από όσους γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, γι'αυτό και δεν το αναλύω περισσότερο.
- Μια άλλη κίνηση με την οποία θα δείτε σχεδόν αμέσως να αλλάζει η ταχύτητα του υπολογιστή σας είναι να πάτε στον πίνακα ελέγχου και συγκεκριμένα στις "Επιλογές Ενέργειας". Στην πρώτη καρτέλα που ανοίγει και συγκεκριμένα σε εκείνη που τιτλοφορείται "Συνδυασμοί Τροφοδοσίας", μπορείτε να κάνετε κλικ στο αναδυόμενο μενού και να επιλέξετε "Πάντα Ενεργό". Μπορεί η κίνηση αυτή κάνει τον υπολογιστή να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αλλά , μπρος στα κάλλη τι είν'ο πόνος ;
- Τελευταία άφησα την Ανασυγκρότηση Δίσκων η οποία καλό είναι να γίνεται πάντα στο τέλος (κατά την άποψή μου). Για να κάνει κανείς ανασυγκρότηση αρκεί να πάει το μενού "Έναρξη", "Όλα τα προγράμματα", "Βοηθήματα", "Εργαλεία Συστήματος" και να επιλέξει "Ανασυγκρότηση Δίσκων"
Υπάρχουν και μερικά ακόμα πραγματάκια που μπορούν να γίνουν, όπως π.χ. να σταματήσουμε την έναρξη ορισμένων προγραμμάτων κατά την εκκίνηση με τη χρήση του msconfig, ωστόσο όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι ίσως τα βασικότερα που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ακόμα και μόνος του.pchands.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου