Cocktail blog

Ενα τεράστιο φαράγγι στην επιφάνεια της Σελήνης ανακάλυψε Ελληνας ερασιτέχνης αστρονόμος


Έλληνας ανακάλυψε φαράγγι στη Σελήνη


Ενα τεράστιο φαράγγι στην επιφάνεια της Σελήνης ανακάλυψε Ελληνας ερασιτέχνης αστρονόμος! Από το μικρό παρατηρητήριο που έχει στήσει στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιώργος Ταρσούδης κατάφερε να καταγράψει πρώτη φορά τον μήκους 31 χιλιομέτρων εδαφικό σχηματισμό, βάζοντας έτσι το δικό του λιθαράκι στην εξερεύνηση του ουράνιου θόλου.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας από τις πολύωρες παρατηρήσεις του γήινου δορυφόρου στις οποίες επιδίδεται με πάθος ο 41χρονος ερασιτέχνης αστρονόμος. Το φαράγγι αποτυπώθηκε σε εικόνα, η οποία βραβεύτηκε ως «φωτογραφία της ημέρας» (Lunar Picture Of The Day) και δημοσιεύτηκε σε εξειδικευμένη ιστοσελίδα (http://lpod.wikispaces.com).
«Συνήθως τη Σελήνη καθόμαστε και την παρατηρούμε με τις ώρες, την καταγράφουμε σε βίντεο και πάμε σε τεράστιες μεγεθύνσεις, με εστιακή απόσταση της τάξης των πέντε και έξι χιλιάδων χιλιοστών» εξηγεί στην «Espresso» ο κ. Ταρσούδης. «Με τον καιρό μαθαίνεις σιγά-σιγά τη γεωγραφία της Σελήνης και τις περιοχές. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να την καταλαβαίνεις και ανάλογα με το πώς πέφτει το φως του ήλιου, να σου αποκαλύπτονται διάφοροι σχηματισμοί που δεν θα μπορούσες υπό άλλες συνθήκες να καταγράψεις με την κάμερά σου. Ετσι ακριβώς ανακάλυψα και αυτό το φαράγγι, μήκους περίπου 31 χιλιομέτρων, παρ’ όλο που έχω ένα μικρό τηλεσκόπιο».
Η υψηλού επιπέδου φωτογράφηση της φεγγαριού και των άλλων ουράνιων σωμάτων από την επιφάνεια της Γης δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Για να την πετύχει ο κ. Ταρσούδης χρησιμοποίησε εξειδικευμένες τεχνικές και εξοπλισμό.
«Η Σελήνη έχει πολλά πράγματα ακόμη να ανακαλύψουμε, ακόμη κι εμείς με τα μικρά τηλεσκόπια. Με τη χρήση βίντεο μπορούμε να καταγράψουμε 3.000 εικόνες σε ένα βίντεο και με ένα ειδικό πρόγραμμα επεξεργα [Η φωτογραφία που βραβεύτηκε από εξειδικευμένη ιστοσελίδα. Η κόκκινη γραμμή που ενώνει τα δύο άσπρα σημάδια δείχνει το μήκος του φαραγγιού.] αζόμαστε αυτές τις χιλιάδες εικόνες και προσθέτουμε όλη αυτή την πληροφορία σε μία εικόνα» λέει και προσθέτει: «Η πληροφορία υπάρχει, αλλά για να την εκμεταλλευτείς, πρέπει να την επεξεργαστείς κατάλληλα, χωρίς βέβαια να παρεμβαίνεις στην εικόνα και να την αλλοιώνεις».
Η ανακάλυψη του κ. Ταρσούδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου του 2011 στις 18.48 το απόγευμα, με τη βοήθεια του διαμέτρου 10 ιντσών τηλεσκοπίου που έχει εγκαταστήσει μόνιμα στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στην Αλεξανδρούπολη. Το ίδιο φαράγγι έχει αποτυπωθεί σε ακόμη δύο φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από μεγαλύτερα τηλεσκόπια, αλλά ο Ελληνας ερασιτέχνης αστρονόμος ήταν ο πρώτος που το παρατήρησε, το μελέτησε και το κατέγραψε.
Η διάκριση αυτή δεν είναι η πρώτη για τον κ. Ταρσούδη. Φέτος βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό «Astronomy Photographer of the year 2011» που διεξήγαγε το National Μaritime Μuseum του αστεροσκοπείου του Greenwich καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον κόσμο. Το βραβείο ήρθε χάρη σε μια άλλη φωτογραφία της Σελήνης, στην οποία εικονίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια ο κρατήρας Πετάβιος.
«Είναι ένας παράξενος κρατήρας που στη μέση έχει ένα δίσκο και έχει μια χαράδρα πολύ μεγαλύτερη (σ.σ.: από εκείνη που ανακάλυψε ο ίδιος) και σε άνοιγμα και σε βάθος» λέει ο κ. Ταρσούδης. Μάλιστα η βραβευμένη φωτογραφία θα τυπωθεί στην εντυπωσιακή διάσταση 2x1 μέτρα και θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ επιστήμης που θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο την προσεχή άνοιξη.
ΚΟΛΛΗΣΕ ΤΟ... ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2004
Ο Γιώργος Ταρσούδης κόλλησε σχετικά πρόσφατα το… μικρόβιο της αστρονομίας, καθώς αγόρασε το πρώτο του τηλεσκόπιο το 2004. Με πολλή μελέτη αλλά και με τις γνώσεις που κατέχει, λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης -είναι μηχανικός ιατρικ [Εντυπωσιακή σύνθεση φωτογραφιών του πλανητικού μας συστήματος, που έχει τραβήξει ο κ. Ταρσούδης.] ών μηχανημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να μπει στα βαθιά νερά της ερασιτεχνικής αστρονομίας.
Οπως αναφέρει, σαράντα επτά φωτογραφίες του έχουν ήδη κερδίσει τον τίτλο «Lunar Picture Of The Day» από την ιστοσελίδα http://lpod.wikispaces.com/ και τον καθηγητή Chuck Wood που τη διαχειρίζεται. Εκτός από τη Σελήνη, στο στόχαστρο του Κ. Ταρσούδη βρίσκονται όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Πρόσφατα μάλιστα δημιούργησε ένα ψηφιακό κολάζ με τους πλανήτες χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που τράβηξε επίσης από το δικό του παρατηρητήριο. Οι φωτογραφίες του Ελληνα ερασιτέχνη αστρονόμου εκτίθενται στην ιστοσελίδα του www.lunar-captures.com.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: