Cocktail blog

Αρχοντικό Κάτω Μαχαλά στο κεντρικό Ζαγόρι

 Το κτίσμα χρονολογείται ότι κατασκευάσθηκε το 1842 όπως φαίνεται από επιγραφή που υπάρχει σε σκάλισμα πέτρας στο εσωτερικό του και ανήκε σε κτηματία της περιοχής. Το κτίριο είναι διώροφο παλαιό αρχοντικό ορθογωνικής κάτοψης με μια μικρή προεξοχή στον όροφο, λιθόκτιστο και στεγασμένο με μαυρόπλακα!
Σε σχέση με την μορφολογία και την εσωτερική διαμόρφωση το οίκημα διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά των σπιτιών του Ζαγορίου. Εξωτερικά έχει χρησιμοποιηθεί λευκή ακανόνιστη πέτρα και εναλλάξ άσπρη και μαύρη πέτρα ορθογωνικής διατομής στους λαμπάδες και στα ακρογωνιαία σημεία του κτιρίου.

Κάθε όροφος αποτελείται από τέσσερις χώρους. Στο ισόγειο υπάρχει το χαγιάτι, δύο υπνοδωμάτια, ο χώρος υποδοχής και η κουζίνα. Μία ξύλινη σκάλα ενώνει το ισόγειο με τον όροφο καταλήγοντας στην κρεβάτα (δωμάτιο με τζάκι και μπάσια γύρω από αυτό που λειτουργεί ως σαλόνι) και στα υπόλοιπα τρία δωμάτια. Οεξωτερικός χώρο διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα, είναι στρωμένος με μαυρόπλακα και έχει θέα όλο το χωριό.
Κελάρι: ο χώρος για το άλογο. Πλέον τετράκλινο δωμάτιο στο ισόγειο, υπερυψωμένο από την πλευρά της αυλής και χωρίς τζάκι.
Είδοστο: το πιο δροσερό δωμάτιο του σπιτιού όπου φυλασσόταν το κρασί. Πλέον τρίκλινο δωμάτιο στο ισόγειο με τζάκι.
Οντάς: δωμάτιο φιλοξενουμένων. Πλέον τετράκλινο δωμάτιο με τζάκι και εκπληκτική θέα στον επάνω όροφο του κτιρίου.
Ματζάτο: χειμωνιάτικο δωμάτιο στο οποίο έμενε όλη η οικογένεια. Πλέον τετράκλινο δωμάτιο στον επάνω όροφο του σπιτιού με τζάκι. Αποτελεί το μεγαλύτερο δωμάτιο του ξενώνα.
Ματζατέλι: καλοκαιρινό δωμάτιο. Πλέον δίκλινο δωμάτιο στον επάνω όροφο του κτιρίου. Το μπάνιο αυτού του κτιρίου βρίσκεται στο ισόγειο.
 

Κάτω Μαχαλάς
Δίκορφο ή Δικόρυφο,
κεντρικό Ζαγόρι
τηλ.: 26510 72287



Προβολή ΚΑΤΩ ΜΑΧΑΛΑΣ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
GoldenTip

Το Δίκορφο ή Δικόρυφο(παλαιότερη ονομασία Τζοντίλα) αποτελεί ένα από τα γραφικότερα χωριά του κεντρικού Ζαγορίουτου νομού Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο στη βορινή πλευρά του όρουςΜιστικελίου μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος από οξιές, έλατα, λεπτοκαρυές και βαλανιδιές!

Τα αρχοντικά και οι τοιχογραφίες του, τα καλντερίμια, οι παραδοσιακές βρύσες με τρεχούμενο νερό πηγών,συνδυασμένα με την άγρια βλάστηση, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίσιου χωριού, που αξίζει να το επισκεφθεί ο καθένας.

Στην πλατεία του χωριούυπάρχει παραδοσιακό καφενείο και εστιατόριο με παραδοσιακή τοπική κουζίνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: