Cocktail blog

Βροχή από ψάρια στη Τσιμισκη


 
Στη νέα γκαλερί «NAIF», της οδού Τσιμισκή 70, ο Γιώργος Κυπρής κρέμασε τα... ψάρια από το ταβάνι, τα κάρφωσε στον τοίχο και τα ακούμπησε στο πάτωμα, δημιουργώντας συνθέσεις με τις οποίες επιχειρεί να εκφράσει τον προβληματισμό του απέναντι στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων αλλά και την ευδαιμονία που του δημιουργεί η χάρη της κίνησης στη φύση.
Στον ανανεωμένο χώρο των αδελφών Ελλης και Δημήτρη Σάντιτς βρήκαν μόνιμη στέγη τα multimedia έργα που φιλοτεχνεί ο γλύπτης εδώ και χρόνια, προσδιορίζοντας τη νέα ταυτότητα όχι μόνο του «NAIF» αλλά και μιας πρωτοποριακής αίθουσας τέχνης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Ψάρια και πεταλούδες σε μεγάλες και μικρές εγκαταστάσεις και κατασκευές εμπνευσμένες από το βυθό της θάλασσας και τον αέρα μπήκαν στη βιτρίνα στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης.

Οι περισσότερες συνθέσεις προέρχονται από μια μεγάλη σειρά έργων, στην οποία ο Γ. Κυπρής, ως φυσιοδίφης, εδώ και 20 χρόνια πειραματίζεται με υλικά και τεχνοτροπίες που ανοίγουν διαρκώς νέους θεματικούς κύκλους. Είναι έργα από τις πρώτες του σειρές «Παγίδα», «Τροφή», «Μακελειό», που ξεκίνησε για να εκφράσει δημιουργικά την αντίρρησή του για την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά και από τις μετέπειτα σειρές «Κίνηση», «Μετανάστευση», «Δίνη», με τις οποίες επιχειρεί να προσεγγίσει το μεγαλείο της φύσης. Η έκθεση, που άνοιξε, θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: