Cocktail blog

Πως είναι ένα σύγχρονο Data-Center



Το Oversun είναι ένα commercial project που πρόσφατα άνοιξε και βρίσκετε στην Μόσχα διπλά από 2 πολύ γνωστά πανεπιστήμια της πόλης.

Γύρω από το κτήριο δεν υπάρχουν εργοστάσια ή βενζινάδικα που θα μπορούσαν να φέρουν σε κίνδυνο το data center.
Όπως επίσης δεν υπάρχουν σπίτια για να μην ενοχλούνται οι πολίτες.




Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το data-center ειναι ένα από τα πιο σύγχρονα στη Ρωσία και πληροί όλα τα διεθνή πρότυπα, κατά πρώτο λόγο υπάρχει ως υποδομή για τα πιο μεγάλα και απαιτητικά τεχνολογικά projects αλλά και για colocation hosting.


Η καρδιά του data-center δουλεύει χάρη σε δυο μετασχηματιστές από τους οποίους έρχεται συνολικά 4.5MVt ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σταθερότητα του ρεύματος διασφαλίζεται από πολλαπλά UPS και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ντίζελ.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος “από έξω”, οι γεννήτριες θα είναι σε θέση να παρέχουν ενέργεια για όλο το DC για δέκα ώρες (χωρίς να φέρουν επιπλέον καύσιμα). Και ναι, η διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής ισχύος είναι 99,982%.
Το δίκτυο βασίζετε πάνω σε κορυφαίο διαδικτυακό εξοπλισμό από την εταιρεία CISCO.
Ο resilient πυρήνας του δικτύου αποτελείτε από Catalyst 6509NEB switches και routers της σειράς GSR 12406.
Τα συστήματα ασφαλείας υλοποιούνται με τη χρήση υψηλών επιδόσεων firewall Cisco ASA5580 με εύρος ζώνης 20GB/s και του συστήματος πρόληψης επιθέσεων IPS 4270 που ανιχνεύει όλους τους γνωστούς τύπους επιθέσεων
Ανεξάρτητοι οπτικοί κορμοί που οδηγούν στα μεγάλα ρωσικά κέντρα επικοινωνίας MMTS #9 και MMTS #10 έχουν συνολική χωρητικότητα 70Gbit/s και έχουν την δυνατότητα να κλιμακώσουν μέχρι και 400Gbit/s εξασφαλίζοντας αξιόπιστη συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο.
Το εύρος καναλιού για το κάθε rack φτάνει και τα 10Gbit/s. Η διαχείριση του συστήματος μετάδοσης δεδομένων πραγματοποιείται από προσωπικό με πιστοποιητικά της Cisco Systems. Το ποσοστό επιτυχούς παράδοσης πακέτων – 99%, η καθυστέρηση της μετάδοσης πακέτων από την θύρα του εξοπλισμού του χρήστη μέχρι τον ISP δεν υπερβαίνει τα 30ms.
Όλοι οι χώροι του DC είναι χωρισμένοι σε 2 μεγάλες ζώνες που σε κάθε μια συνολικά μπορούν να χωρέσουν περίπου 200racks.
Επιπλέον σε 50 από αυτά έχει συνδεθεί υδρόψυξη. Ταυτόχρονα η αερόψυξης γίνεται με μονάδες ψύξης ακριβείας με ροή εξόδου του κρύου αέρα κάτω από το υπερυψωμένο δάπεδο (που βρίσκεται σε ύψος 70 εκατοστών και μπορεί να κρατήσει βάρος 1200kg/m2).
Από κάτω περνάνε και τα περισσότερα καλώδια.
Όσον αφορά την ασφάλεια, το κτίριο είναι κάτω υπό παρακολούθηση 24/7, εφαρμόζετε σύστημα πυλών στο πέρασμα μεταξύ δωματίων, που με την σειρά τους είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης (TAC και I/NET SEVEN) με χρήση proximity καρτών.
Και αν μιλάμε για την ίδια τη δομή του δικτύου, εκτός από hardware firewalls γίνετε επίσης ο διαχωρισμός της ροής των δεδομένων σε εικονικά δίκτυα (VLAN σε Cisco swicthes), κεντρικό σύστημα ανίχνευσης ιών, επικυρωμένα πιστοποιητικά SSL και κάτι ακόμα.
Όλες οι διαδικασίες με κωδικούς πρόσβασης είναι αυστηρά ρυθμισμένες, το λογισμικό ενημερώνεται με αξιοζήλευτη σταθερότητα, και υπάρχουν σχέδια περιοδικού ελέγχου των συστημάτων ασφαλείας με προσομοίωση των διαφόρων τύπων επιθέσεων.
Ξεχωριστά αξίζει προσοχή το αέριο σύστημα πυρόσβεσης.
Με πολλαπλούς αισθητήρες, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει εντελώς αυτόματα.
Σε έναν από τους διαδρόμους βρίσκεται ένα ειδικό σετ με δύο ανεξάρτητες αντλίες, οι οποίες επιτρέπουν το συντομότερο δυνατόν μέσω του αέριου να σβήσουν ακόμη και την επανεμφάνιση της φωτιάς (πολύ απίθανο).

Όλα τα συστήματα πυρόσβεσης είναι συνδεμένα σε αδιάκοπη παροχή ρεύματος.
Ήταν πραγματικά διασκεδαστικό να περιπλανηθείς στο κτήριο, δεν βλέπεις κάτι τέτοιο κάθε μέρα. Συνεχώς έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε μια στρατιωτική βάση ή κάποιο κτήριο με υπερ-υπολογιστές του εξωτερικού. Όλα καθαρά και τακτοποιημένα – σούπερ!
Ο διάδρομος του κτιρίου είναι διακοσμημένος με προτομές διάσημων ανθρώπων


ituts.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: