Cocktail blog

Ο πρώτος κύπελλος που απονεμήθηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αγοράστηκε για 544.000 ευρώ


 
Το κοινωφελές Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε ότι απέκτησε το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη, κατά τη δημοπρασία που διενεργήθηκε σήμερα από τον οίκο «Κρίστις» στο Λονδίνο. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επισημαίνει ότι το κύπελλο που απονεμήθηκε στον νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα εκτεθεί μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού που κατασκευάζει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασημένιο κύπελλο, το οποίο έβγαλε σε δημοπρασία ο εγγονός του θρυλικού Ολυμπιονίκη, πωλήθηκε αντί 544.000 ευρώ.


Η ανακοίνωση του Ιδρύματος:
«Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος "απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό».
Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Breal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας. Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον για την απόκτηση του κυπέλλου του Σπύρου Λούη, το οποίο δημοπρατήθηκε σήμερα στο Λονδίνο, στον οίκο «Κρίστις». Παραμένειά κόμη άγνωστη η ταυτότητα του ανθρώπου κατάφερε να αποκτήσει το κειμήλιο, καθώς η προσφορά για 450.000 αγγλικές λίρες έγινε τηλεφωνικά. Πολλοί υπήρξαν και οι Ελληνες που προσπάθησαν να «χτυπήσουν» την προσφορά, όμως η τιμή πώλησης τελικά αποδέιχθηκε απαγορευτική. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Σήμερα πραγματοποιείται η δημοπρασία από τον Οίκο Κρίστις ατο Λονδίνο του κυπέλλου του Σπύρου Λούη που κατέκτησε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.
Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 144. 000 ευρώ, ενώ η αξία του κυπέλλου υπολογίζεται στα 189.000- 253.000 ευρώ.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παλεύει τον τελευταίο μήνα να συγκεντρώσει μέσω χορηγιών το χρηματικό ποσό που θα εξασφαλίσει την επιστροφή του κειμηλίου στην πατρίδα. Καθώς δεν έχει κατορθώσει να φτάσει αυτό το ποσό απευθύνει μία τελευταία έκκληση, με την ακόλουθη ανακοίνωση : «Μετά από ένα μήνα έντονων προσπαθειών με στόχο τη συγκέντρωση επαρκούς ποσού για τη διεκδίκηση του κυπέλλου του Μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη, η οριστική του απώλεια, δυστυχώς φαντάζει ορατή... Η μεγάλη Ελληνική Ολυμπιακή Οικογένεια (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Ολυμπιακό Μουσείο, Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου) απευθύνθηκε σε περισσότερες από 30 μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως η συνεισφορά των πολιτών πρέπει να αποφευχθεί σε αυτή, την ιδιαίτερα αρνητική για τον τόπο οικονομική συγκυρία.

Το εθνικό κειμήλιο, δυστυχώς, προσέλκυσε το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλο τον κόσμο, γεγονός που προϊδεάζει για ανοδική πορεία της τελικής του τιμής στον επικείμενο διεθνή πλειστηριασμό, αύριο 18 Απριλίου, από τον οίκο Cristies. Τα χρήματα που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από τις εταιρείες στις οποίες απευθυνθήκαμε - και τις οποίες ειλικρινά ευχαριστούμε - με ρεαλιστικούς όρους, δεν επαρκούν για την επικείμενη οικονομική μάχη απόκτησής του, ιδιαίτερα εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την τελική τιμή απόκτησης του εθνικού κειμηλίου.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, αισιοδοξούσαμε για αποτελεσματικότερη υποστήριξη σε ένα στόχο κοινού ενδιαφέροντος και εθνικής υπερηφάνειας. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, στον ελάχιστο χρόνο που μεσολάβησε, από την ανακοίνωση των προθέσεων των απογόνων του Σπύρου Λούη, έως την ημέρα δημοπράτησης του κυπέλλου. Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση στις επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, την έσχατη ακόμη ώρα, να διεκδικήσουν το κύπελλο, υποσχόμενοι να συνεισφέρουμε το ποσό που συγκεντρώσαμε αυξάνοντας τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου.

Όταν ένα μήνα πριν αποφασίστηκε η συγκρότηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Οικογένειας με στόχο την απόκτηση του κυπέλλου, δεν αναμέναμε τα δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης και υποστήριξης από πολίτες που εξέφρασαν τη βούληση να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους, και στους οποίους εκφράζουμε τα θερμά μας ευχαριστώ. Για άλλη μια φορά τους ευχαριστούμε για τη συγκινητική τους πρόθεση και προσφορά. Με την ευχή να επιστρέψει στη χώρα το εθνικό κειμήλιο, ευελπιστούμε έστω και την έσχατη στιγμή στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να διασώσουν τη λαβωμένη μας αξιοπρέπεια»

Δεν υπάρχουν σχόλια: