Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ομάδα των Είκοσι (G20) είναι έτοιμη να δεσμεύσει κεφάλαια ικανά να καλύψουν το αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να συγκεντρωθούν 400 δισ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ΕΕ. Η ίδια η Ρωσία αναμένεται να προσφέρει 10 δισ. δολάρια.
"Πιστέψτε με, η G20 θα ανακοινώσει το τελικό ποσό. Θα είναι ένα ποσό το οποίο θα ικανοποιεί την διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο Σεργκέι Στόρτσακ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Η υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας θεωρείται απαραίτητη για να επιτευχθεί ο διπλασιασμός των διαθεσίμων κεφαλαίων του ΔΝΤ που επιδίωκε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ήδη δεσμευτεί να παράσχουν 320 δισ. δολάρια. Ένας διπλωμάτης εκτίμησε ότι συνολικά οι αναπτυσσόμενες χώρες θα προσφέρουν τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια.
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης αποτελεί το σοβαρότερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, εν μέσω των ανησυχιών στις αγορές ότι η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να χρειαστούν δανειακές συμβάσεις όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Η ενίσχυση των διαθεσίμων του ΔΝΤ θα μπορούσε να καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης σε περίπτωση διεύρυνσής της.
Η Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι αναμένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα νέα κεφάλαια στην εαρινή σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας/Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το σαββατοκύριακο.
Ωστόσο η Βραζιλία επιμένει να θέτει ως όρο για να διαθέσει τα κεφάλαια την αναγνώριση της αύξησης του παγκόσμιου ειδικού οικονομικού βάρους των αναπτυσσόμενων χωρών γραπτώς, στην τελική ανακοίνωση της G20. Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες χώρες εκφράζουν ανυπομονησία λόγω των καθυστερήσεων —ειδικά από μέρους των ΗΠΑ— στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για την μείωση της ισχύος της Ευρώπης στο ΔΝΤ και της ισχυροποίησης των ψήφων της Κίνας, που αναμένεται να ανέλθει στην τρίτη θέση κατά ισχύ ψήφων.
«Αυτό το οποίο θέλουμε και ζητούμε σε κάθε συνάντηση είναι αυτή η δέσμευση να επαναβεβαιωθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα χθες μετά τη συνάντηση αξιωματούχων της λεγόμενης ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).
Ο Μάντεγκα επεκτείνεται σε ό,τι αφορά το αίτημα αυτό και το καθιστά ακόμη πιο επιτακτικό στο προσχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνήσει το Σάββατο ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Τονίζει ότι δεν επαρκεί πλέον απλώς να επαναλαμβάνεται ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος ψηφοφορίας είναι ουσιώδης για την αποτελεσματικότητα του ΔΝΤ. «Η πρόοδος σε αυτό το πεδίο υπήρξε περιορισμένη και αργή», αναφέρει.
Στο μεταξύ ο Καναδάς πιέζει να μειωθεί η κυριαρχία της ΕΕ στο 24μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Ζητεί να γίνουν δύο ψηφοφορίες όταν το Ταμείο αποφασίσει για το πώς θα χρησιμοποιήσει τους νέους πόρους του—μια από τις χώρες της ευρωζώνης και μια από τις υπόλοιπες.
Η προσπάθεια να αποδυναμωθεί η Ευρώπη στο πλαίσιο του ΔΝΤ αντανακλά την ανησυχία των μη ευρωπαϊκών κρατών για την αμεροληψία του Ταμείου στις συμφωνίες του με την ΕΕ, η οποία έχει το μεγαλύτερο σύνολο ψήφων, ενώ του οργανισμού προεδρεύει μια γαλλίδα.
«Δεδομένου ότι η μεγάλη πρόκληση. είναι η κρίση κρατικού χρέους στις χώρες της ευρωζώνης και ότι οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν από τις χώρες που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης να συνεισφέρουν πόρους στο ΔΝΤ, η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να γίνουν δύο ψηφοφορίες", δήλωσε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι.
Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Μπακ Τζάε-Γουάν, που είπε
ότι "αυτή η πρόταση αξίζει να εξεταστεί».
Απομένει να οριστικοποιηθεί η συνεισφορά της Κίνας, που αναμένεται να είναι 60 δισ. δολάρια, ισόποση με αυτή της Ιαπωνίας, αν και το Πεκίνο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει το ύψος του ποσού. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να δεσμεύσει λίγα περισσότερα από την Κίνα, η Ρωσία 10 ως 20 δισ. δολάρια, όπως και η Βραζιλία. Το σύνολο ξεπερνά άνετα το ποσό που ζητούσε η Λαγκάρντ, και ανερχόταν σε 400 δισ. δολάρια..tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου