Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης με επικεφαλής τον Δρ Γουέι-Γιεν Λιμ μελέτησαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες (400 με καρκίνο και 814 υγιείς) και διαπίστωσαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κατά 50% ή και περισσότερο.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η ασπιρίνη έχει άμεση αντικαρκινική δράση, σαφώς όμως συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ωστόσο ότι μόνο η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος θα οδηγήσει σε καταληκτικό συμπέρασμα.
Πάντως, μεγαλύτερο όφελος από την τακτική λήψη ασπιρίνης προκύπτει για τις καπνίστριες, καθώς καταγράφηκε μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά 62%, έναντι 50% για τις μη καπνίστριες. Πάντως, αν και είναι σχετικά μεγάλη η διαφορά του κινδύνου μεταξύ εκείνων που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη και όσων δεν παίρνουν, σε απόλυτους όρους η μείωση του ατομικού κινδύνου για την κάθε γυναίκα είναι μάλλον μικρή.
Η ασπιρίνη δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου διότι μπλοκάρει το ένζυμο Cox-2, που ενισχύει τη φλεγμονή και την κυτταρική διαίρεση (δύο παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση καρκίνου) και το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.
Ωστόσο, δεν έχουν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με τα ευρήματα της μελέτης. Για παράδειγμα, ο γαστρεντερολόγος Άντριου Τσαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, δήλωσε ότι τα έως τώρα στοιχεία για τη σχέση ασπιρίνης-καρκίνου είναι «ανάμικτα». Όπως είπε «το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, είναι να μην καπνίζει». Πρόσθεσε όμως ότι ειδικά για το έντερο υπάρχουν πιο ισχυρά στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί όντως να δράσει προστατευτικά κατά του καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι πρόωρο να συστήσουν οι γιατροί σε όλους από τη μέση ηλικία και μετά να παίρνουν ασπιρίνη κάθε ημέρα.
Η συχνή λήψη ασπιρίνης αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως έχει πιθανές παρενέργειες, κυρίως στο στομάχι (κίνδυνος αιμορραγίας).
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου