Η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμα στην ζώνη του ευρώ εως τα τέλη του 2013

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η χώρα βρίσκεται «κοντά στην έξοδό της από το ευρώ», λένε αρκετοί αναλυτές. Ωστόσο οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters διαφωνούν σχετικά με το αν αυτό τελικά θα συμβεί.
Οριακή πλειοψηφία οικονομολόγων που ρωτήθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες - οι 35 από τους 64 - πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμα στην ζώνη του ευρώ στα τέλη του 2013.
Οι υπόλοιποι προέβλεψαν ότι δεν θα είναι.
Πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να προκαλέσει οικονομικό χάος, παρά τη δύναμη πυρός ύψους εκατοντάδων δισ. δις ευρώ που έχει δημιουργήσει η Ευρώπη για να προστατευτεί από την κρίση.

Οι 50 από τους 65 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση συμφωνούν ότι η Ελλάδα απειλεί ακόμα την οικονομία και την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης.
«Οι πιθανότητες μετάδοσης (της κρίσης) στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι κατά την άποψή μας υποτιμημένες από την αγορά», είπε ο Γκιγιόμ Μενιέ της Citi, ο οποίος τις βλέπει μεταξύ 50% και 75%.
Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση είτε από την πλευρά των χωρών της ευρωζώνης, είτε από την ίδια την Ελλάδα να βγει από τη νομισματική ένωση.
Μεταξύ των οικονομολόγων που εκτίμησαν ότι η χώρα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελεί απλώς την λιγότερο κακή επιλογή.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη», είπε ο Ζαν Λουί Μουριέ, οικονομολόγος στην γαλλική επενδυτική εταιρία Aurel BGC, προβλέποντας παράλληλα κάποια κίνηση εκ μέρους της Ευρώπης για την προώθηση της ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα θα ωφεληθεί από μια σειρά νέων μέτρων στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού πακέτου. Δεν θα αντικαταστήσει τα μέτρα του μνημονίου, αλλά θα προστεθούν για να βοηθήσουν το σύμφωνο σταθερότητας να επιτύχει», πρόσθεσε.
Παγώνουν τα... στοιχήματα για έξοδο από το ευρώ

Παράλληλα, με τη σεναριολογία για ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, δύο βρετανικές εταιρείες στοιχηματισμού αποφάσισαν να... παγώσουν τα στοιχήματα για έξοδο ή παραμονή της χώρας από το ευρώ μέχρι να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σκηνικό.
Η William Hill ανέφερε πως ήταν τόσα τα στοιχήματα για να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα φύγει από το ευρώ, που έγινε επικίνδυνο πια για την εταιρία να τα δέχεται, με την απόδοση να έχει πέσει στο 1/4.
«Έκλεισε» επίσης το ποντάρισμα και για το εάν το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι το 2015. «Η Ελλάδα αποτελεί εδώ και καιρό το φαβορί (για να βγει πρώτη από το ευρώ) αλλά έχουμε φτάσει πια να στοιχηματίζουν μόνο σε αυτή» ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της William Hill.
Επίσης, η Ladbrokes, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρία στοιχηματισμού, επιβεβαίωσε πως έχει και αυτή αναστείλει στοιχήματα για το ενδεχόμενο ελληνικής αποχώρησης έως το τέλος του χρόνου, μετά από επανειλημμένες μειώσεις των σχετικών αποδόσεων.
Η Ladbrokes δίνει απόδοση 5/6 στο ότι το ευρώ θα σταματήσει να υπάρχει έως το τέλος του 2015 και 4/1 στο ότι δύο ή παραπάνω κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα την εγκαταλείψουν έως το τέλος του 2012.Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸