Cocktail blog

Ο κόσμος προτιμάει ένα σπίτι στην πόλη τού στοιχίζει λιγότερο σε καύσιμα μετακίνησης από και προς τη δουλειά, σε σχέση με ένα σπίτι το οποίο βρίσκεται στα προάστια




Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγοραπωλησίες στα προάστια είναι σχεδόν... νεκρές, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται μία τάση επιστροφής στο κέντρο.Αν πριν από λίγα χρόνια ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης έθετε ως νούμερο ένα ζητούμενο για την επιλογή του σπιτιού του το να του παρέχει καλύτερο επίπεδο ποιότητας ζωής, σήμερα κοιτάζει την οικονομία. Και ένα σπίτι στην πόλη τού στοιχίζει λιγότερο σε καύσιμα μετακίνησης από και προς τη δουλειά, σε σχέση με ένα σπίτι το οποίο βρίσκεται στα προάστια...Σύμφωνα με στοιχεία για την κτηματαγορά που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διεύθυνσης της εταιρίας «Parthenon Real Estate», Κωνσταντίνος Γεωργάκος, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πρόθεση μετεγκατάστασης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης το πρώτο πεντάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο αποδίδεται στη μείωση του κόστους μετακίνησης.

Στο κέντρο
Συγκεκριμένα, το 2009, οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 69,17% ήθελαν να παραμείνουν ανατολικά, 22,81% ήθελαν να μετακομίσουν στα προάστια και μόνο 8,02% στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φέτος, οι κάτοικοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης που απευθύνθηκαν στην εταιρία του κ. Γεωργάκου σε ποσοστό 70,83% θέλουν να παραμείνουν ανατολικά και στα προάστια επιθυμούν να μετακομίσουν μόνο σε ποσοστό 7,5%. Στο κέντρο θέλουν να πάνε το 20,83% των πελατών του κ. Γεωργάκου, ενώ υπάρχει και ένα 0,83% το οποίο επιθυμεί να μετακομίσει στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης, το πρώτο πεντάμηνο του 2009, σε ποσοστό 45,76% ήθελαν να μετακομίσουν στα προάστια και σε ποσοστό 40,24% στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο το 9,86% ήθελε να παραμείνει στο κέντρο. Φέτος, στο κέντρο θέλει να παραμείνει το 69,23%! Οι υπόλοιποι μοιράζονται σε ποσοστό 17,95% και 12,82%, που επιθυμούν να μετακομίσουν στα προάστια και στην ανατολική Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, το πρώτο πεντάμηνο του 2009, σε ποσοστό 57,38% ήθελαν να μετακομίσουν στα προάστια και σε ποσοστό 36,61% να παραμείνουν δυτικά. Φέτος, θέλουν να παραμείνουν δυτικά σε ποσοστό 48,94% και στα προάστια θέλουν να πάνε σε ποσοστό 27,66%.
Οι κάτοικοι των προαστίων, το 2009, σε ποσοστό 75,76% ήθελαν να παραμείνουν στα προάστια, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έπεσε στο 58,54%, με τους υπόλοιπους, σε ποσοστά 26,83%, 12,20% και 2,44% να θέλουν να μετακινηθούν στην ανατολική, την κεντρική και τη δυτική Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Αγορές
Στο μεταξύ, δραματική είναι η πτώση στη ζήτηση ακινήτων για αγορά, όπως την κατέγραψε ο κ. Γεωργάκος, συγκρίνοντας το πρώτο πεντάμηνο του 2011 με το αντίστοιχο φετινό χρονικό διάστημα. Ετσι, πέρσι ενδιαφερόταν για αγορά το 69,86% των πελατών του, ενώ για ενοικίαση μόλις το 30,14%. Φέτος τα ποσοστά σχεδόν αντιστράφηκαν, αφού για ενοικίαση ενδιαφέρθηκε το 62,7%, ενώ για αγορά το 37,3%.
«Η πτώση στις πωλήσεις είναι τεράστια. Τα μεγάλα ακίνητα στα προάστια δεν πωλούνται, ενώ μεγάλη μείωση υπάρχει γενικώς στις πωλήσεις κατοικιών. Μεγάλη μείωση υπάρχει και στις περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια γνώρισαν μεγάλη ανοικοδόμηση, όπως ο Αγιος Ιωάννης και η Νικόπολη», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος και επισημαίνει ότι, σε σχέση με πέρσι, η μείωση των τιμών για αγορά κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ζήτηση για τα γραφεία, αλλά και για τα καταστήματα τα οποία δε βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους. Τέλος, και τα ενοίκια, σε σχέση με πέρσι, έπεσαν 20% με 25%, με πρώτο ζητούμενο από τους υποψήφιους ενοικιαστές να είναι το αυτόνομο φυσικό αέριο, όταν κάποτε ήταν η θέση στάθμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: