Το τέλος του κόσμου αργεί


 
Οι Μάγια φαίνεται ότι έκαναν υπολογισμούς του χρόνου αιώνες νωρίτερα από όσο πιστευόταν μέχρι πρότινος. Στη Γουατεμάλα οι αρχαιολόγοι βρήκαν το αρχαιότερο -μέχρι στιγμής- ημερολόγιο, που χρονολογείται στον 9ο αιώνα και είναι σκαλισμένο σε τοίχο.Οι αστρονομικές γνώσεις και οι ημερολογιακοί υπολογισμοί των Μάγια είναι παγκοσμίως γνωστοί. Κυρίως βέβαια το θέμα διαδόθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της φημολογίας ότι ο πολιτισμός αυτός προέβλεπε ότι η συντέλεια του κόσμου επρόκειτο να επέλθει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το νέο εύρημα, φαίνεται ότι ο κόσμος θα συνεχίσει ατάραχος την πορεία του για πολλές χιλιάδες χρόνια ακόμη.

Το απρόσμενο εύρημα εντοπίστηκε στους τοίχους και την οροφή ενός δωματίου που ερεύνησαν οι αρχαιολόγοι στην περιοχή Xultun στη Γουατεμάλα: πλάι στις επιτοίχιες απεικονίσεις προσώπων βρέθηκαν σειρές αριθμητικών συμβόλων. Ο ένας τοίχος είναι πλήρως καλυμμένος με σύμβολα σε μαύρο και κόκκινο χρώμα. Τα σύμβολα αυτά αντιστοιχούν σε χρονικές υποδιαιρέσεις, όπως το εξάμηνο της Σελήνης των 177 ή 178 ημερών (29,53 ημέρες επί έξι). Τρεις από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου φέρουν σύμβολα. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ομάδα των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Γουίλιαμ Σατούρνο του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και τον Αντονι Αβένι του Πανεπιστημίου Κολγκέιτ στο επιστημονικό περιοδικό «Science».
Το Xultun ήταν ένας οικισμός, που καταλάμβανε έκταση 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου την περίοδο της ακμής του ζούσαν δεκάδες χιλιάδες Μάγια.
Ο Σατούρνο και οι συνεργάτες του εικάζουν ότι το δωμάτιο που ερεύνησαν ήταν το εργαστήριο ενός γραφέα. Μία από τις μορφές στις επιτοίχιες αναπαραστάσεις, ζωγραφισμένη πορτοκαλί αποχρώσεις, κρατά μία γραφίδα. Επιγράφεται ως «αδελφός Οψιδιανός ο νεότερος», ένας τίτλος που πολύ σπάνια εντοπίζεται σε κείμενα των Μάγια. Είναι πιθανό ο γραφέας να ήταν ο γιος ή νεότερος αδελφός του βασιλιά, ο οποίος επίσης απεικονίζεται στον τοίχο. «Το πορτρέτο του βασιλιά υποδηλώνει ότι υπήρχε μια σχέση ανάμεσα στον ένοικο του δωματίου και στη βασιλική οικογένεια», παρατηρεί ο Σατούρνο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι Μάγια χρησιμοποιούσαν τον τοίχο του δωματίου ως πίνακα, όπου επιχειρούσαν να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς.
Εκπληξη προκαλεί στους αρχαιολόγους το γεγονός ότι οι τοιχογραφίες σώζονται σε τόσο καλή κατάσταση. Το δωμάτιο βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της γης. Γι’ αυτό και οι αρχαιολόγοι υπέθεταν αρχικά ότι θα είχε καταστραφεί. Διαπίστωσαν ωστόσο ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής είχαν «σφραγίσει» το δωμάτιο γεμίζοντας το άνοιγμα της πόρτας με οικοδομικά υλικά και για το λόγο αυτό διατηρήθηκε σε τόσο καλή κατάσταση.
Μέρος των γραπτών συμβόλων δεν είναι δυνατό να αποκρυπτογραφηθεί, λόγω καταστροφών που προκάλεσαν στο χώρο σύγχρονοι λαθρανασκαφείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸