Cocktail blog

Firefox καταφθάνει στο Android, ο Chrome στο iPhone και το iPad

Νέα εμφάνιση απέκτησε ο Firefox for Android beta (Πηγή: Mozilla)
Το Ίδρυμα Mozilla παρουσίασε μια αναβαθμισμένη αλλά δοκιμαστική έκδοση του Firefox για σερφάρισμα από συσκευές Android, ενώ μια καναδική εταιρεία ερευνών υποστηρίζει ότι η Google θα λανσάρει, πιθανώς εντός του έτους, μια έκδοση του Chrome για τις συσκευές iOS της Apple.
Ο νέος Firefox for Android beta,διαθέσιμος για κατέβασμα από τους χρήστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δοκιμές, έχει αλλάξει ελαφρώς εμφάνιση ώστε να θυμίζει λιγότερο τον Firefox για PC και περισσότερο ενσωματωμένη εφαρμογή του Android.
Πέρα από την ανανεωμένη εμφάνιση, η νέα έκδοση του προγράμματος ενσωματώνει βελτιώσεις του πηγαίου κώδικα που επιταχύνουν την εμφάνιση ιστοσελίδων και κάνουν πιο ομαλή την κύλιση της οθόνης και το ζουμάρισμα.
Ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη για βίντεο Flash, παρόλο που η Adobe έχει σταματήσει την ανάπτυξη του mobile Flash plug-in.
Η νέα beta τρέχει σε όλες τις σημαντικές εκδόσεις του Android, από το Android 2.2 Froyο μέχρι το Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
Αυτό είναι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τη δοκιμαστική έκδοση του Chrome for Android, η οποία απαιτεί την τελευταία έκδοση 4.0 του λειτουργικού συστήματος.

Chrome στο iPhone;
Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, η εταιρεία ερευνών Macquarie, η οποία ειδικεύεται στις κινητές τεχνολογίες, εκτίμησε ότι η Google θα λανσάρει εντός του έτους μια έκδοση του Chrome για συσκευές iPhone και iPad.
Η εταιρεία εκτιμά ότι η Google έχει πολλούς λόγους να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση: μεταξύ άλλων, να διευρύνει τη βάση χρηστών του πετυχημένου Chrome, αλλά και να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα. Σήμερα, η Google πρέπει να πληρώνει την Apple για κάθε χρήστη που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Google στο πρόγραμμα Safari της Apple.
Η Google αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ανακοίνωση της Macquarie. «Δεν σχολιάζουμε φήμες ή εικασίες» περιορίστηκε να δηλώσει εκπρόσωπός της.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, τόσο ο Chrome όσο και ο Safari βασίζονται στην ίδια μηχανή επεξεργασίας WebKit.

Σε αντίθεση όμως με την Google, η Apple δεν επιτρέπει στους χρήστες να αντικαταστήσουν τον Safari ως προεπιλογή στις συσκευές iOS. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν ο χρήστης εγκαταστήσει διαφορετικό πρόγραμμαπλοήγησης, όλοι οι σύνδεσμοι θα συνεχίσουν να ανοίγουν στο Safari, καταργώντας έτσι ουσιαστικά τις προσπάθειες για μια εναλλακτική εμπειρία πλοήγησης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: