Στις 26 Ιουνίου 2012; συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκαν ως οι δύο πιο άμεσες προτεραιότητες η ταχεία μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα με πλήρεις λειτουργίες (με παράλληλο τερματισμό της κομματικής οντότητας του ΣΥΝ και των άλλων συνιστωσών) και η άμεση άσκηση του αντιπολιτευτικού έργου μέσα από ομάδες εργασίας αντίστοιχες των έξι κοινοβουλευτικών τομέων Τα δύο όργανα εισηγούνται την έγκριση αυτών των δύο στόχων στην ΚΠΕ του ΣΥΝ και το Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συγκληθούν αυτό το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή, εκτός κι αν έχουμε άλλες πολιτικές εξελίξεις.
Συμμετοχή
Σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, η εισήγηση που αφορά τον «οδικό χάρτη» προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των μητρώων για εγγραφές μελών, ώστε το «τσουνάμι» των ψηφοφόρων της 17ης Ιουνίου να αποκτήσει συνείδηση ενεργού συμμετοχής στα τεκταινόμενα του κόμματος. Η σχετική διαδικασία προβλέπεται να είναι πολύ λιγότερο «γραφειοκρατική» από τα συνηθισμένα (δε θα υπάρχουν προτάσεις παλιότερων μελών κ.λπ.). Εως τα μέσα του 2013 θα πρέπει να έχει συντελεστεί η πλήρης κομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι το φετινό Οκτώβριο προβλέπεται να υπάρχει μια βασική συγκρότηση των κομματικών οργάνων, όπως για παράδειγμα η ανάδειξη μιας προσωρινής Κεντρικής Επιτροπής, που θα δρομολογήσει την εκλογή των τακτικών οργάνων στο πρώτο συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό το μεσοδιάστημα οι δομές του ΣΥΝ και των άλλων συνιστωσών θα υποχωρούν «προς όφελος» των συλλογικών δομών, μέχρι να απαλειφθούν εντελώς.
Αρμοδιότητες
Οσον αφορά το αντιπολιτευτικό έργο, ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων, για τον οποίο θα γίνει συζήτηση σήμερα σε άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ, δε θα παραπέμπει σε «σκιώδη κυβέρνηση», αλλά περισσότερο σε ομάδες ελέγχου αντιστοιχισμένες στις υπάρχουσες έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Στον τομέα της Οικονομίας θα μετέχουν οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, Γιάνης Μηλιός, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος (ίσως κάποιος εξ αυτών να πλαισιώσει και τον τομέα Παραγωγής και Εμπορίου).
Στα ζητήματα της Εθνικής Αμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων θα αξιοποιηθούν πρόσωπα όπως ο Θοδωρής Δρίτσας, η Ρένα Δούρου, ο Κώστας Ησυχος, στην Δημόσια Διοίκηση οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην Κοινωνική Πολιτική οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και στα Εργασιακά, βεβαίως, ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Για τα θέματα της Υγείας ακούγονται ονόματα όπως αυτά των βουλευτών και γιατρών Χρήστου Μαντά και Ανδρέα Ξανθού. Στον τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων θα αξιοποιηθούν βουλευτές όπως η Θεανώ Φωτίου αλλά και στελέχη όπως ο Αρ. Μπαλτάς.
Ο Νίκος Βούτσης πιθανόν να αναλάβει γραμματέας της ΚΟ, ενώ ο Τάσος Κουράκης θα είναι πιθανώς και πάλι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το προεδρείο της Βουλής.
Τέλος, πρόσωπα όπως ο Κώστας Πουλάκης ή ο Γιάννης Μπαλάφας, που εκτιμάται ότι «πήγαν καλά» στα προεκλογικά τηλεοπτικά πάνελ, θα έχουν αυξημένα καθήκοντα στον τομέα της «προς τα έξω εκφοράς του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου