Cocktail blog

Η ΕΕ σχεδιάζει νέα νομοθεσία για τη σήμανση των αλλεργιογόνων στις ετικέτες των κρασιών




Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να εφαρμόσει νέες απαιτήσεις επισήμανσης των αλλεργιογόνων για το κρασί από την έναρξη του επόμενου μήνα.
Ο προτεινόμενος νέος νόμος έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιούν τους καταναλωτές για τους οίνους που έχουν χρησιμοποιηθεί γάλα ή προϊόντα αυγών στη διαδικασία  fining και έχουν δοκιμαστεί για υπολείμματα χρησιμοποιώντας μια τεχνική με όριο ανίχνευσης τα 0.25mg / l.
Κρασί από τον τρύγο του 2011 και νωρίτερα, θα απαλλάσσονται από τους πιο πρόσφατους κανόνες επισήμανσης της ΕΕ, οι
οποίοι πρόκειται να επιβληθούν από την 1η Ιουλίου, καθώς και κρασιά από τη συγκομιδή του τρέχοντος έτους, εφόσον έχουν επισημανθεί πριν από το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, οι ενδείξεις μπορεί να είναι αλλεργιογόνα σε μία από τις ακόλουθες μορφές:
• Περιέχει γάλα, Περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, Περιέχει καζεΐνη γάλακτος ή Περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος.
• Περιέχει αυγό, Περιέχει προϊόντα αυγών, Περιέχει πρωτεΐνη αυγού, περιέχει αυγό ή λυσοζύμη Περιέχει ωαλβουμίνη
Ωστόσο, εάν περιέχει πολλαπλά αλλεργιογόνα δεν χρειάζεται να επαναλάβει τη λέξη «περιέχει».
Η φράση “Περιέχει θειώδη άλατα, γάλα, αυγό” θα αρκούσε, αν και τα τρία αλλεργιογόνα ήταν παρόντα.
Εάν το κρασί είναι να διατεθεί στο εμπόριο σε όλες τις 27 χώρες της ΕΕ μπορεί να είναι αναγκαίο να επισημαίνονται σε τουλάχιστον 15 γλώσσες, και ως εκ τούτου, έχει αναπτυχθεί μια εικονογραφική εναλλακτική λύση  (βλ. παρακάτω).
Το λογότυπο πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το κείμενο που αναφέρει την παρουσία των αλλεργιογόνων.krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: