Cocktail blog

Νέα υλικά για την κατασκευή αποδοτικότερων μπαταριών




Αμερικανοί επιστήμονες του American Chemical Society και του Massachusetts Institute of Technology επινόησαν νέα υλικά για την κατασκευή αποδοτικότερων μπαταριών, που θα μπορούν να ενσωματωθούν ακόμη και στα νήματα ρούχων.
Τα νέα υλικά θα έχουν ελαστική μορφή και θα μπορούν να κατασκευαστούν φορτισμένα νήματα. για στρατιωτικές στολές , που θα επιτρέπουν την λειτουργία των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων τους
Επίσης θα μπορούν να κατασκευαστούν αποδοτικότερες μπαταρίες σε διάφορες μορφές και μεγέθη για την λειτουργία όλων των φορητών συσκευών, όπως κινητών και GPS.

Να σημειωθεί εδώ ότι ενέργεια που παράγεται από τις μπαταρίες προκύπτει από την μετατροπή της χημικής ενέργειας σε ηλεκτρική μέσω των δύο ηλεκτροδίων, της ανόδου και της καθόδου και του ηλεκτρολύτη που υπάρχει ενδιάμεσα.
Στην συνάντηση της Ένωσης Αμερικανών Χημικών που έγινε στην Βοστόνη, συζητήθηκε η κατασκευή μίας νέας καθόδου (θετικού πόλου) από υγρό μέταλλο, με την οποία θα μπορούν να κατασκευαστούν μπαταρίες ελαφρές , ελαστικές., περισσότερο αποδοτικές και λιγότερο απωλεσματικές από αυτές που υπάρχουν..
Η επιστημονική ομάδα του ΜΙΤ ανακάλυψε τον ιό Μ13-”βακτηριδιοφάγο”. Ο Μ13 αποτελείται από εξωτερικό πρωτεϊνούχο περίβλημα , που περιβάλλει ένα πυρήνα από οργανικά μόρια. Το μείγμα αυτό προσβάλει μόνο τα βακτηρίδια και δεν επηρεάζει καθόλου τον άνθρωπο.
Ο Μ13 μπορεί να αποτελέσει την βάση μιας νέας οικολογικής χημείας, με την οποία θα μπορούν να κατασκευαστούν μπαταρίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και οι μπαταρίες αυτές θα είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις κοινές , γιατί θα παράγουν λιγότερη θερμότητα.
Η παραπάνω επιστημονική ομάδα πέρασε ήδη στο στάδιο των δοκιμών πάνω σε ιπτάμενα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο δόκτορας MarkAllen, που προχώρησε σημαντικά την εργασία της δόκτορ Angela Belcherπου παρουσιάστηκε πέρυσι , τονίζει ότι με την νέα τεχνολογία θα μπορούν να κατασκευαστούν μπαταρίες πολύ ελαφρές και πολύ μεγάλης διάρκειας.
Με την ενσωμάτωση τους στα νήματα θα μπορούν να κατασκευαστούν ελαφριά ρούχα, τα οποία θα παράγουν ενέργεια και θα μπορούν να επαναφορτιστούν και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους στρατιωτικούς όσο και για τους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: