Ψεκασμοί και γραμμή ενημέρωσης για τα κουνούπια




Σε... μάχη διαρκείας, εξελίσσεται η προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών, ενώ επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων για την επανεμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Aναλυτικότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε πρόγραμμα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζει τους ελέγχους και τις συνδυασμένες παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας και επίγειας ακμαιοκτονίας, που άρχισν κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
Κατά την τρέχουσα εβδομάδα γίνονται παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, φρεάτια και κοινόχρηστους χώρους σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν επίγειοι ψεκασμοί στα ρέματα της Τούμπας, της Μαλακοπής και της Τριανδρίας.

Αναλύσεις
Παράλληλα, σε συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια, γίνονται αναλύσεις δειγμάτων κουνουπιών και πιθανών ειδών φορέων – δεικτών σπονδυλωτών (κοτόπουλων) για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου, ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρουσία του ιού, οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών να είναι άμεσες.
Για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων ο δήμος Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους δημότες ότι λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση (800 11 244 244), στην οποία μπορούν να καλούν, όταν διαπιστώνουν αυξημένη όχληση κουνουπιών.
Επίσης, οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικό με τα μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, από τους χώρους υποδοχής του δημαρχιακού μεγάρου (Βασ. Γεωργίου 1), καθώς και από τα περίπτερα ενημέρωσης (info kiosk) του δήμου που βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους (στη συμβολή με την οδό Μητροπόλεως) και στην Καμάρα.
Εγρήγορση
Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών για την επανεμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να ληφθούν -έστω και την τελευταία στιγμή- μέτρα για να αποφευχθεί η επιδημία του 2010 που είχαν πεθάνει 35 συνάνθρωποί μας.
Oπως τονίστηκε στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και εκπρόσωποι των περιφερειών και δήμων της χώρας, θα αρχίσουν αμέσως εντομοκτονίες στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα, ώστε να περιοριστούν τα μολυσμένα κουνούπια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι απολύτως ακίνδυνα, αλλά οι ψεκασμοί έπρεπε να είχαν γίνει από τον Απρίλιο! Οι περισσότεροι δήμοι, όμως, λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης χρημάτων είχαν αμελήσει και δεν είχαν προχωρήσει στους απαραίτητους ψεκασμούς.
Σε ζώα
Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστωθούν έγκαιρα τυχόν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ζώα, κυρίως σε άλογα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα άλογα, όπως και ο άνθρωπος, εμφανίζουν εγκεφαλίτιδα έπειτα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και το 40% των κρουσμάτων καταλήγει σε θάνατο. Τα άλογα, όπως και ο άνθρωπος, είναι περιστασιακοί ξενιστές του ιού, δε μεταδίδουν δηλαδή τον ιό. Είναι πολύ πιθανό, όμως, στην περιοχή που θα εμφανιστούν κρούσματα σε ζώα, να καταγραφούν και κρούσματα σε ανθρώπους, αν δε ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα ατομικά μέτρα που μπορούν να λάβουν, ενώ ενημέρωση θα γίνει και στους γιατρούς, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών.
Οι φιάλες αίματος
Στο μεταξύ, εκτός από την αναχαίτιση του ιού του Δυτικού Νείλου, οι αρμόδιοι πρέπει να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει με μολυσμένες φιάλες αίματος. Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων να εξετάζουν το αίμα που συγκεντρώνεται (με τη μέθοδο της δεξαμενής – όπου εξετάζονται 6 δείγματα μαζί), προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένο από τον ιό των κουνουπιών.
Παράλληλα, υπάρχει έντονος φόβος ότι δεκάδες φιάλες αίματος θα πεταχτούν, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που κολλάνε τον ιό είναι ασυμπτωματικοί. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαπας, εκτιμά πως «μπορεί να χάσουμε μέχρι και 25.000 φιάλες αίμα, αν υπάρξει επιδημία του ιού σε αστικό περιβάλλον και όχι μόνο στην περιφέρεια, όπως το 2010 και το 2011». Αυτό θα συμβεί γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν και όπου εντοπίζεται κρούσμα θα μπαίνουν σε καραντίνα οι επίμαχες περιοχές. Επίσης, σε ακτίνα έως και 10 χιλιόμετρα από τις περιοχές που χτύπησε ο ιός, οι αιμοδότες απορρίπτονται, καθώς και όλες οι μονάδες αίματος που έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα οι αιμοδότες από τις πληγείσες περιοχές.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸