Cocktail blog

Προσοχή στα φάρμακα μειώνουν τις οδηγικές μας ικανότητες



Η λήψη φαρμάκων απαιτεί προσοχή γενικότερα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να οδηγήσετε, καθώς αυτά ενδέχεται να μειώσουν τις ικανότητές μας. Ποιες κατηγορίες φαρμάκων, όμως, είναι οι πλέον επικίνδυνες;
Τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν πολύ αρνητικά την οδήγηση. Από τα πιο κοινά, ξεχωρίζουμε τα αντιισταμινικά (για αλλεργία) που παίρνει πολύς κόσμος και οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι είναι κατασταλτικά. Γενικά, όλα τα φάρμακα που έχουν ενοχοποιηθεί για μείωση ικανότητας αντίληψης, όπως τα αντιβηχικά σιρόπια, το αναγράφουν στις οδηγίες χρήσεως, αλλά το επισημαίνουν και οι γιατροί. 
Οι κυριότερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν αποδεδειγμένα την ικανότητα της οδήγησης, είναι:
· Αντιισταμινικά (λαμβάνονται για την καταπολέμηση

αλλεργιών, βρογχικού άσθματος κ.α.).
· Αντιεμετικά (λαμβάνονται για κρυολογήματα κ.α. και προκαλούν μεταξύ άλλων υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, κ.τ.λ.).
Η λήψη φαρμάκων των δύο παραπάνω κατηγοριών είναι συνηθισμένη στη διάρκεια του χειμώνα.

Άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την οδήγηση είναι:
· Αντιυπερτασικά (λαμβάνονται για καταπολέμηση της υπέρτασης, με σημαντικές παρενέργειες όπως ίλιγγος, λιποθυμία, κόπωση, υπνηλία κ.α.).
· Αντιδιαβητικά ( όπως η ινσουλίνη και άλλα αντίστοιχα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, με επιπτώσεις στην οδήγηση).
· Αντιψυχωτικά (λαμβάνονται για θεραπεία ψυχικών παθήσεων -είναι επικίνδυνα στην οδήγηση).
· Αντιεπιληπτικά (επηρεάζουν σημαντικά την οδήγηση, για αυτό σε εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων η οδήγηση πρέπει να διακόπτεται μέχρις ότου το συστήσει και πάλι ο θεράπων ιατρός).
· Αναισθητικά (ακόμη και αν έχετε υποβληθεί σε μικροεπέμβαση / μικροχειρουργική, αποφύγετε να οδηγήσετε τουλάχιστον για ένα 24ωρο).autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: