Cocktail blog

Ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση και η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο



Το κείμενο του ψηφίσματος L13 για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο εγκρίθηκε με συναίνεση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2012.
Οffline, καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του. 
Offline, καθένας έχει και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.
Το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Δεκέμβριος 1948, άρθρο 19) στον κόσμο που είναι φτιαγμένος από τούβλα και λάσπη, μεταφέρεται επισήμως και στον διαδικτυακό. 


Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκρινε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2012το κείμενο του ψηφίσματος L13, για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο -με συναίνεση από τους εκπροσώπους χωρών που έχουν χαρακτηριστεί ακόμα και «υπό επιτήρηση» εχθροί του Διαδικτύου (μεταξύ των οποίων, Γαλλία, Τουρκία, Τυνησία και Αυστραλία).

Ο Χάρτης των χωρών που θεωρούνται εχθρικές προς το Διαδίκτυο, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (rsf.org). Με μαύρο χρώμα εμφανίζονται οι «εχθροί» και με κόκκινο, χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση, λόγω κάποιων κρουσμάτων που θα μπορούσαν να τις εντάξουν στην λίστα.
Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βολιβία (Πολυεθνικό Κράτος), Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Ακτή του Ελεφαντοστού, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Τζιμπουτί, Αίγυπτος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, η Λιβύη, το Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλδίβες, Μάλτα, Μαυριτανία, Μεξικό, Μονακό, Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, Ολλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, το Κατάρ, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σομαλία, Ισπανία, Σουηδία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Ανατολικό Τιμόρ, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Ουρουγουάη, επιβεβαίωσαν πως τα δικαιώματα που έχουμε όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ διατηρούνται όταν συνδεόμαστε -ιδίως αυτό της ελευθερίας της έκφρασης, ανεξάρτητα από σύνορα και μέσα.

Όλοι συμφώνησαν ότι η παγκόσμια και ανοικτή φύση του Διαδικτύου αποτελεί κινητήρια δύναμη για την επιτάχυνση της προόδου. 

Με την υπογραφή τους, όλα τα κράτη καλούνται να προωθήσουν και να διευκολύνουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. 

Αυτά συμβαίνουν ενώ η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο δεν έχει ακόμα οριστεί (μπλοκάρεται η πρόσβαση σε επιλεγμένους δικτυακούς τόπους από τις κυβερνήσεις και επιβάλλονται διάφορα φίλτρα) και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν θεωρείται δεδομένη παρά για το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός που επεσήμανε ο απεσταλμένος της Κούβας, Juan Antonio Quintanilla. Ο διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διακυβέρνησης του Διαδικτύου και τόνισε ότι το τρέχον ψήφισμα δεν το αντιμετωπίζει: «Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ίντερνετ ελέγχεται από μια και μόνο χώρα διεθνώς, και αυτό εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο».

Ο απεσταλμένος της Κίνας Xia Jingge υποστήριξε το ψήφισμα, εντούτοις τόνισε ότι καθώς το Ίντερνετ αναπτύσσεται τάχιστα, ο διαδικτυακός τζόγος, η πορνογραφία, η βία, η απάτη και το χάκινγκ απειλούν την κοινωνία και το λαό: «Πιστεύουμε ότι η ελεύθερη ροή της πληροφορίας στο Διαδίκτυο και η ασφαλής ροή της πληροφορίας είναι αμοιβαία εξαρτώμενες»in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: