Τελικά το θέαμα που προσφέρει το Βόρειο Σέλας δεν περιορίζεται μόνο στο φως αλλά συνοδεύεται και από ήχο, και μάλιστα… ηλεκτρικό. Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη Φινλανδών επιστημόνων η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει λαϊκούς θρύλους και αφηγήσεις που ως τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ανήκουν στη σφαίρα της μυθολογίας.
Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ααλτο της Φινλανδίας, τα ενεργειακά φορτισμένα άτομα που σπινθηρίζουν καθώς χορεύουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης δημιουργώντας τους εντυπωσιακούς φωτεινούς σχηματισμούς παράγουν επίσης έναν κρότο πολύ πιο χαμηλά, σε απόσταση μόλις 70 μέτρων από το έδαφος.
Επαλήθευση των μύθων
Εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή παράδοση των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών επιμένει ότι το Σέλας «κάνει θόρυβο» ενώ και αρκετοί οδοιπόροι που έτυχε να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν αναφέρει ότι έχουν ακούσει ήχους που συνδέονται με αυτό. Οι επιστήμονες ωστόσο απέρριπταν αυτούς τους ισχυρισμούς ως φαντασιώσεις, θεωρώντας ότι το φαινόμενο συντελείται πάρα πολύ μακριά από την επιφάνεια της Γης ώστε οι όποιοι ήχοι του να φθάνουν ως εμάς.
«Αυτό είναι αλήθεια» παραδέχθηκε ο Ούντο Λάινε, επικεφαλής της μελέτης. «Η έρευνά μας όμως αποδεικνύει ότι η πηγή των ήχων που συνδέονται με το Βόρειο Σέλας είναι τα ίδια ενεργειακά φορτισμένα από τον Ήλιο σωματίδια που δημιουργούν το φαινόμενο ψηλά στον ουρανό. Τα σωματίδια αυτά, ή οι γεωμαγνητικές διαταράξεις που προκαλούν, φαίνεται ότι παράγουν τον ήχο πολύ πιο κοντά στο έδαφος».
Μικρόφωνα στα φώτα
Για να προσδιορίσουν τη θέση του θορύβου ο κ. Λάινε και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν τρία μικρόφωνα σε μια τοποθεσία όπου το Σέλας είχε υψηλή δραστηριότητα και συνέκριναν τους ήχους που κατέγραψαν με ταυτόχρονες μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών επεισοδίων που διεξήχθησαν από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.
Ο ήχος πάντως, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, δεν συνοδεύει απαραιτήτως το Σέλας σε όλες τις εμφανίσεις του. Ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει παράλληλη ηχητική παραγωγή, οι ήχοι είναι σύντομοι και ανεπαίσθητοι και, για να ακουστούν, ο θόρυβος του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ελάχιστος.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο 19ο Διεθνές Συνέδριο Ήχου και Δονήσεων που διεξάγεται ως τις 12 Ιουλίου στη Βίλνα της Λιθουανίας.
Βήμα Science
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου