Εως 4.000 κεραυνοί σε ένα 24ωρο




Το φαινόμενο, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και διδάκτωρ Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, είναι φυσιολογικό, ενώ πρόσφατα είχαν καταγραφεί σε ένα 24ωρο ακόμη και 10.000 κεραυνοί. «Αστραπές και κεραυνοί έπληξαν τις ηπειρωτικές περιοχές, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη δυτική και κεντρική Μακεδονία», σημειώνει ο κ. Σιούτας.
Εξηγεί ότι όλο τον Αύγουστο, αλλά και στις αρχές του Σεπτέμβρη, μπορεί να έχουμε σφοδρά μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό της θερμής περιόδου του έτους και εμφανίζονται κυρίως από τον Απρίλιο και μέχρι το Σεπτέμβριο. Η συχνότητα των μπουρινιών είναι μεγαλύτερη τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ακολουθεί ο Αύγουστος, έπεται ο Ιούλιος, ενώ μικρότερη συχνότητα μπουρινιών έχουμε το Σεπτέμβριο.

«Φέτος είχαμε γενικά λίγες καταιγίδες και μπουρίνια σε σχέση με το συνηθισμένο. Διανύουμε μια ξηρή περίοδο στην περιοχή μας και οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες. Ωστόσο, τα μπουρίνια μπορεί να μειώθηκαν σε αριθμό, είναι όμως σφοδρά σε ένταση», επισημαίνει ο κ. Σιούτας.
Ο ίδιος λέει ότι και σήμερα θα υπάρχουν μπόρες, περιορισμένες όμως, οι οποίες θα εκδηλωθούν σε ορεινές περιοχές, ενώ ενδέχεται να βρέξει και στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης. «Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, ζεστό και χωρίς μπόρες καιρό. Ομως ένας νέος καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών, καθώς από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μεταφορά θερμών αέριων μαζών στην Ελλάδα και από την Τρίτη και μετά οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αρκετά, φτάνοντας στα όρια του καύσωνα», επισημαίνει ο κ. Σιούτας, ενώ καταλήγοντας λέει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα έχει τα χαρακτηριστικά του Ιουλίου, όμως οι μέρες με την έντονη ζέστη θα είναι λιγότερες.
Καρεκλοπόδαρα
Στο μεταξύ, σε... ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης από τη σφοδρή καταιγίδα που ξέσπασε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροπροβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η καταιγίδα ήταν εντονότερη στην ανατολική πλευρά της πόλης, κυρίως στην Καλαμαριά.
Κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, όπως οι λεωφόροι Νίκης και Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν σχεδόν αδιάβατοι, αφού το νερό έφτανε ορμητικό από όλους τους κάθετους δρόμους και δεν προλάβαινε να πέσει στα φρεάτια.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε τέσσερις κλήσεις για αντλήσεις νερού, από υπόγεια, στην Καλαμαριά, ενώ προβλήματα υπήρχαν και από σπασμένα κλαδιά δέντρων.
Κεραυνοβολήθηκαν
Εξάλλου, καταιγίδα έπληξε και τα Γρεβενά, και στη Βασιλίτσα ένας κεραυνός έκαψε 450 πρόβατα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Σπανογιάννη, την ώρα της καταιγίδας το κοπάδι, συνολικά 650 πρόβατα, βρισκόταν κάτω από δύο αιωνόβια έλατα. Την ώρα που έπεσε ο κεραυνός, ο κτηνοτρόφος έφτανε στη στάνη και βρισκόταν μόλις 200 μέτρα από το κοπάδι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο κεραυνός που σκότωσε τα πρόβατα είχε τόσο μεγάλη ισχύ που τον έριξε στο έδαφος, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Το σοκ που υπέστη όμως ο κτηνοτρόφος είναι μεγάλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸