Cocktail blog

Πώς Να Βγάζετε Ωραίες Φωτογραφίες Με Το Κινητό Σας



Τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, μπορούν να βγάλουν ωραίες φωτογραφίες, ιδιαίτερα αν ξέρετε να τα χειρίζεστε σωστά και να αξιοποιείτε στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Αντιμετωπίστε την κάμερά τους σαν μια απλή φωτογραφική μηχανή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους, αλλά και τις παρακάτω συμβουλές…
Είναι κάποιες φορές που η φωτογραφική σας μηχανή, μοιάζει με «βάρος» και δεν έχετε όρεξη να την κουβαλάτε μαζί σας διαρκώς για να σας κάνει να νιώθετε «τουρίστες». Ή μπορεί να βρίσκεστε κάπου και να μην είχατε σκεφτεί ότι θέλετε να απαθανατίσετε τη
στιγμή και να έχετε μαζί σας μόνο το κινητό σας τηλέφωνο. 
Κι όμως, τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, μπορούν να βγάλουν ωραίες φωτογραφίες (όπως αναφέρει το κείμενο του Lonely Planet), ιδιαίτερα αν ξέρετε να τα χειρίζεστε σωστά και να αξιοποιείτε στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Αντιμετωπίστε την κάμερά τους σαν μια απλή φωτογραφική μηχανή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του κινητού τηλεφώνου, αλλά και τις παρακάτω συμβουλές…

1. Χρώμα
Εάν οι φωτογραφίες σας είναι θολές και μοιάζουν κουνημένες ή έχουν θαμπά χρώματα, ψάξτε τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής του κινητού σας, πατώντας το κατάλληλο πλήκτρο. Από εκεί μπορείτε να αυξήσετε την αντίθεση των χρωμάτων (contrast) για να κάνετε τις φωτογραφίες σας να δείχνουν πιο «πλούσιες», λιγότερο θαμπές και πιο κολακευτικές για τα πρόσωπα. Ή μπορείτε να επιλέξτε μεγαλύτερο μέγεθος και καλύτερη ποιότητα εικόνας, για να βελτιώσετε το τελικό αποτέλεσμα.

2. Συγχρονισμός
Οι κάμερες στα τηλέφωνα, είναι γνωστές για την καθυστέρηση απελευθέρωσης του «κλείστρου» –η φωτογραφία «βγαίνει» αρκετά μετά τον ήχο που ακούγεται- γι’ αυτό μετρήστε μέχρι το τρία για το θέμα σας, αλλά τραβήξτε τη φωτογραφία με το «δύο» και αφήστε πατημένο το πλήκτρο για ακόμη ένα δευτερόλεπτο, για να αποφύγετε να θολώσει η φωτογραφία. Αν πάρετε αρκετές φωτογραφίες, θα καταλάβετε τι εννοούμε.
3. Φως
Ο κανόνας με το φως είναι «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο». Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα συνήθως δεν έχουν φλας και ο φακός τους δεν έχει ικανοποιητική φωτοευαισθησία. Εάν πάντως η φωτογραφική μηχανή σας δεν έχει φλας και μπορεί να βγάλει φωτογραφίες μόνο αν υπάρχει έστω λίγο φως, μην διαγράψετε τις φωτογραφίες που είναι σκοτεινές, αλλά επεξεργαστείτε τες με ένα σχετικό application που μπορεί να βελτιώσει ακόμη και τις φαινομενικά αποτυχημένες φωτογραφίες.
Μεταφέρετε το θέμα σας στο φως, αν είναι δυνατόν, αλλά με το φως επάνω του και όχι πίσω από αυτό, αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι μια μαύρη σιλουέτα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθείτε εσείς, έτσι ώστε ακόμη και ένα αμυδρό φως να υπάρχει πίσω σας. Στη συνέχεια, στρέψτε το φακό προς το πιο σκοτεινό μέρος του θέματος και εστιάστε εκεί. Με αυτό τον τρόπο, η φωτογραφική μηχανή αναγνωρίζει ότι ο φωτισμός είναι χαμηλός και μπορεί να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

4. Θαμπάδα
Μήπως οι φωτογραφίες σας είναι «τρεμουλιασμένες» ή θολές; Οι κάμερες των κινητών δεν διαθέτουν κλείστρο, αλλά χρησιμοποιούν software που δίνει εντολή στην κάμερα πόση ώρα να καταγράφει το φως που έρχεται μέσα από το φακό. Επειδή, όμως η διαδικασία είναι αργή, το διάστημα από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί, μέχρι την ώρα που λαμβάνεται η φωτογραφία, είναι μεγαλύτερο από ό,τι στις φωτογραφικές μηχανές και άρα μεγαλύτερες οι πιθανότητες να κουνηθείτε. Μείνετε όσο πιο σταθεροί μπορείτε, τοποθετήστε τα χέρια σας κρατώντας το τηλέφωνο σε έναν τοίχο ή ακουμπήστε τα χέρια σας στο γοφό σας. Όταν πατάτε το κουμπί του «κλείστρου», κρατήστε το δάκτυλό σας πατημένο ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από το συνηθισμένο, για να εξασφαλίσετε σταθερότητα ακόμη και αν το «κλείστρο» καθυστερεί. Και εκπνεύστε καθώς πιέζετε το κουμπί για να μείνετε σταθεροί. Ή δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το χρονόμετρο, αφού τοποθετήσετε την κάμερα σε κάποιο περβάζι ή άλλο σταθερό σημείο.
Το περισσότερο φως θα βοηθήσει να αποφύγετε το θόλωμα, καθώς εξασφαλίζει πιο γρήγορη ταχύτητα «κλείστρου» και δεν δυσκολεύεται να εστιάσει.
5. Παρεμβολές
Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας δεν «εμποδίζει» τις φωτογραφίες σας. Αν δείτε μια… άσπρη ομίχλη γύρω από τις φωτογραφίες σας (και δεν βγάλατε φωτογραφία στην ομίχλη), αυτό σημαίνει ότι κάποιο αντικείμενο γύρω από το φακό, παρεμπόδισε τη λήψη σας, και αντανακλάται από το φλας.
Εξωτερικές, έντονες πηγές φωτισμού, μπορεί επίσης να δημιουργήσουν ένα λευκό «σύννεφο» στις φωτογραφίες σας. Όταν συμβαίνει αυτό, σκιάστε το φακό σας με το χέρι σας, σα να του βάζετε μια κουκούλα.

6. Σύνθεση
Ακόμη και σε μια μικρή κάμερα, οι βασικοί κανόνες σύνθεσης, μπορεί να κάνουν τις απλές φωτογραφίες να ξεχωρίζουν. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των τρίτων -μην τοποθετείτε το θέμα σας ακριβώς στη μέση του πλαισίου, αλλά στο πλάι, στο ένα τρίτο της εικόνας. Και «τοποθετήστε» τους ανθρώπους έτσι ώστε γραμμή των ματιών τους να βρίσκεται στο ένα τρίτο από την κορυφή του πλαισίου.

7. Εφαρμογές
Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές για smartphone που μπορούν να διορθώσουν, να «πειράξουν» ή να αναδείξουν τις φωτογραφίες των ταξιδιών σας, όπως το περίφημο Instagram και λιγότερο γνωστές, όπως το Pixlr-O-Matic, το οποίο κάνει κάθε φωτογραφία να φαίνεται σα να είναι από ένα καλοκαίρι στη δεκαετία του '60. Το Photoshop Express είναι μια δωρεάν εφαρμογή που κόβει, φωτίζει και επεξεργάζεται τις φωτογραφίες σας.
Ενεργοποιήστε το GPS στις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής σας, για να καταγράψετε τη θέση σας σε κάθε φωτογραφία που παίρνετε, ώστε να μπορείτε να τις σημαδέψετε αργότερα και να χαρτογραφήσετε τα ταξίδια σας. clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: