Cocktail blog

Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά το καλοκαίρι

Φεύγοντας από την Ιποκκράτους μέλη της Γραμματείας προσπαθούσαν ν' αποκρυπτογραφήσουν το σιβυλλικό σχόλιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εικάζοντας, κάποιοι από αυτούς, ότι παρέπεμπε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και άλλοι ότι δεν αποκλείει έκτακτες πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικές καταστάσεις και συγκρούσεις μετά το καλοκαίρι. Ορισμένοι που βρίσκονται κοντά στον κ. Βενιζέλο και γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί δίνουν μια ερμηνεία που βρίσκεται πιο κοντά στη δεύτερη εκτίμηση. «Οι ανησυχίες του προέδρου υπερβαίνουν το στενό πλαίσιο που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Αυτό που τον απασχολεί είναι το μέλλον της χώρας και τα νέα δεδομένα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο από το Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του οικονομικού προγράμματος». Τότε η τρόϊκα θα ολοκληρώσει την έκθεση της και τότε οι δανειστές μας θα αποφασίσουν αν θα τηρήσουν την ίδια αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα ή αν θα χαλαρώσουν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό, συναινώντας στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
Σημειωτέον ότι μετά την τελευταία συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Κουβέλης ήρθε πιο κοντά από ποτέ στην υποστήριξη της επιμήκυνσης, που υποδεικνύει από την προεκλογική περίοδο ο κ. Βενιζέλος, καθώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ύψους 11, 5 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, χωρίς να διαψευστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Εάν το φθινόπωρο οι εταίροι συναινέσουν στην παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τους παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μέτρων που αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί με ευλάβεια.
Οπότε, τότε θα πρέπει να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις. Με την κρίση, όμως, να επεκτείνεται στις χώρες του Νότου, την αμφιθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να χαράξουν μια διαφορετική, συνολική στρατηγική, τις αντιρρήσεις της Μέρκελ, των χωρών του Βορρά, καθώς και του ΔΝΤ, κανείς δεν είναι σε θέση από τώρα να γνωρίζει το πλαίσιο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σε δύο τρεις μήνες θα κληθεί η κυβέρνηση να λάβει αυτές τις αποφάσεις.
Επομένως, δεν μπορούν να αποκλειστούν ακόμη και ισχυροί τριγμοί στους κόλπους της, εφόσον ζητηθούν νέα σκληρά μέτρα, αν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ξέρουν ότι τυχόν άρση της στήριξής τους θα έχει μεγάλο πολιτικό σκότος γι' αυτούς. Σε ό,τι αφορά πάντως το ΠΑΣΟΚ, προς το παρόν είναι ενδεικτική η αντίληψη των βουλευτών του στη συζήτηση για τη στελέχωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου επέμεναν στο δικαίωμα ορισμού αντιπροέδρου, γιατί μπορεί να στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν παύουν ν' ανήκουν στην αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: