Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όταν κάποιος δεν είναι ειλικρινής, όχι μόνο θεωρείται αναξιόπιστος και ανεπιθύμητος φίλος αλλά η «συνήθεια» αυτή μπορεί να έχει και επιπτώσεις στην υγεία του.
Συγκεκριμένα η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας αποκάλυψε ότι όταν κάποιος προσπαθεί να πει μία ιστορία χωρίς να χρειαστεί να πει κάποιο ψέμα για να πείσει, η κίνησή του αυτή συνδέεται άμεσα με την πνευματική και τη φυσική του υγεία.
Πώς γίνεται όμως αυτό;
Στην έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Notre Dame, συμμετείχαν 110 άνθρωποι μεταξύ 18 και 71 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έπρεπε να
προσπαθήσουν να μην πουν ψέματα για ένα διάστημα 10 εβδομάδων ενώ η «αντίπαλη» ομάδα έπρεπε να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά της. Στο σημείο αυτό βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάντα, οι περισσότεροι άνθρωποι λένε περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα, ανεξάρτητα αν είναι μεγάλα ή μικρά.
Έπειτα οι συμμετέχοντες κάθε εβδομάδα πέρναγαν από τη διαδικασία του πολύγραφου, όπου με ειδικά τεστ γινόταν καταγραφή για το πόσα ψέματα είπαν, ενώ έκαναν και τακτικές ιατρικές εξετάσεις.
Η «φιλαλήθης» ομάδα πέτυχε το στόχο του να μην λέει ψέματα είτε αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις ψεύτικες δικαιολογίες είτε πάλι αλλάζοντας θέμα στη συζήτηση.
Παράλληλα ωστόσο η υγεία της ομάδας «ειλικρίνειας» έδειξε να βελτιώνεται σε σχέση με την αντίπαλη ομάδα που συνέχιζε ακάθεκτη τα ψέματα της καθημερινότητας.
Αυτό που αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι όταν κάποιος λέει λιγότερα ψέματα, αποβάλλει την ένταση και το αίσθημα μελαγχολίας, που μπορεί να του δημιουργεί μία τέτοια κατάσταση και στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους πονοκεφάλους και πονόλαιμους.
Επιπλέον ένα ακόμα όφελος από την ειλικρίνεια της συγκεκριμένης ομάδας αφορούσε στην κοινωνική της ζωή καθώς κατά την περίοδο των 10 αυτών εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κέρδισαν την εμπιστοσύνη περισσότερων ατόμων του κοινωνικού τους περίγυρου και βελτίωσαν τις σχέσεις τους.
Άρα αν όντως η ειλικρίνεια αποφέρει τόσα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί συνεχίζουμε να λέμε ψέματα;
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ψέμα βοηθά τον άνθρωπο να προστατεύσει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του. Τόσο πολύ μάλιστα που σε κάθε 10λεπτη συζήτηση, τρεις στους πέντε ανθρώπους θα πουν τουλάχιστον ένα ψέμα.
Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει και η έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου του Michigan, σύμφωνα με την οποία είναι πιο πιθανό να πούμε ψέματα όταν μιλάμε δυνατά ή πρόσωπο με πρόσωπο παρά όταν στέλνουμε ένα γραπτό μήνυμα.
Αν λοιπόν λάβουμε υπόψιν και τη γωστή ρήση του Σοφοκλή «το ψέμα ποτέ δεν ζει για να γεράσει», ανάλογη φαίνεται πως είναι η κατάληξη και για τον… ψεύτη.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου