O Μπρους Λι γεννηθηκε με το σημάδι του Δράκου



Το σημάδι του Δράκου, εκείνο το παγωμένο πρωινό της 27ης Νοεμβρίου 1940, χάραξε την πορεία του ανθρώπου που έμελλε να μείνει στην Ιστορία ως ο θρύλος των πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι. Πίσω όμως από το γεννημένο τη χρονιά και την ώρα του Δράκου γιο του Λι Χόι Τσουέν ήταν ο άνθρωπος που δε σταμάτησε ποτέ στη διάρκεια της σύντομης ζωής του να επιδιώκει την «αποκάλυψη της πραγματικής φύσης της ανθρώπινης ψυχής».

Τριάντα οκτώ χρόνια από το θάνατό του η οικογένειά του, με το ντοκιμαντέρ «I am Bruce Lee», μας συστήνει τον άνθρωπο που κατάφερε να φέρει σε επαφή την πλατιά μάζα των πολιτών της Δύσης με την κουλτούρα και τα μυστικά των πολεμικών τεχνών της Ανατολής. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας, αλλά και η εμβληματική προσωπικότητά του, ξεδιπλώνονται μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, κλασικές φωτογραφίες, γραφικά καθώς και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τα πρώτα χρόνια της νιότης μέχρι το αμφιλεγόμενο τέλος του.
Το ντεμπούτο του στη σκηνή, σε ηλικία μόλις τριών μηνών, ήταν μόνο η αρχή της πορείας του στο χώρο του θεάματος. Η τοπική κινηματογραφική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ βρίσκει στο πρόσωπό του το παιδί θαύμα της Άπω Ανατολής. Όταν σε ηλικία 13 ετών ξυλοκοπείται άγρια από τα μέλη μιας συμμορίας του δρόμου, ξεκινά μαθήματα κουνγκ-φου. Παράλληλα, παρακολουθεί και μαθήματα χορού. Η άγρια εφηβεία του, ωστόσο, τον φέρνει πολλές φορές αντιμέτωπο με την Αστυνομία. Φυγαδεύεται από την οικογένειά του στην Αμερική μ' ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή και 115 δολάρια στην τσέπη. Παρακολουθεί μαθήματα Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο και συγχρόνως παραδίδει μαθήματα καράτε για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Εκεί γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του, Λίντα, που γοητεύεται από τον εξωτικό νεαρό ο οποίος κουβαλά πάνω του το όμορφο μίγμα Ανατολής και Δύσης. Εκείνη την εποχή διαμορφώνει το δικό του συνδυασμό κινήσεων κουνγκ-φου και μποξ. Το «πάντρεμα» των δύο τεχνικών ονομάζεται από τον ίδιο «Jeet Kune Do». Ωστόσο μία πρόσκληση για επίδειξη κουνγκ-φου στην Καλιφόρνια αλλάζει τη ζωή του. Ανάμεσα στο κοινό της επίδειξης ένας κομμωτής του Χόλιγουντ και λάτρης των πολεμικών τεχνών, που γοητεύεται από το μοναδικό στιλ του. Είναι πλέον θέμα χρόνου το πενταετές συμβόλαιο με την τηλεόραση.
Οι πέντε ταινίες του έμειναν στην Ιστορία: «Το Μεγάλο Αφεντικό», «Ματωμένες γροθιές του Καράτε», «Ο κίτρινος δράκος του Χονγκ-Κονγκ», «Ο κίτρινος πράκτωρ εναντίον της Μαφίας» και το «Θανάσιμο παιχνίδι». Στη φωτογραφία με τον Τζακ Νόρις.
Ο σκληρός και συνάμα ντελικάτος προστάτης των φτωχών, Μπρους Λι, που πολεμά το έγκλημα και την αδικία στην τηλεοπτική σειρά του ABC «The Green Hornet» γίνεται γνωστός στο αμερικανικό κοινό. Το ταλέντο στις πολεμικές τέχνες, σε συνδυασμό με τις χορευτικές και υποκριτικές ικανότητές του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα δυτικά πρότυπα. Δε φοράει μάσκες και μπέρτες, δεν πετάει ούτε χρησιμοποιεί gadgets. Είναι άοπλος και χρησιμοποιεί μόνο τα άκρα του! Νιώθει πλέον ότι ο κινηματογράφος τον καλεί.
Οι διάσημοι «σκληροί» του κινηματογράφου βρήκαν στο πρόσωπό του τον τέλειο δάσκαλο. Μεταξύ των μαθητών του ο Στιβ Μακ Κουίν και ο Ρομάν Πολάνσκι
Επιστρέφει στην πατρίδα του, ιδρύει μια εταιρία παραγωγής και δηλώνει ότι «τελικά προτιμώ την υποκριτική από το ξύλο». Η μεγάλη οθόνη του ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της και η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Ο ίδιος δηλώνει: «Η ηθοποιία είναι το επάγγελμά μου, ενώ οι πολεμικές τέχνες και η εξάσκησή μου σ΄ αυτές κάτι προσωπικό». Το 1970, ένας τραυματισμός στην πλάτη τον καθηλώνει στο κρεβάτι για έξι μήνες και αρχίζει να διαβάζει ακατάπαυστα και να κρατά σημειώσεις για την τέχνη και την επιστήμη της πάλης. Γράφει τις σκέψεις και τις εμπειρίες του, καθώς και αποστάγματα σοφίας που συνδέουν την άοπλη πάλη με το Τάο και το Ζεν των ανατολίτικων φιλοσοφιών.
Ο πολεμιστής με την πένα
Ο θάνατός του, το 1974, αφήνει ημιτελή την τελευταία ταινία του, «Θανάσιμο Παιχνίδι». Ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο στο σπίτι της πρωταγωνίστριας της ταινίας τον ρίχνει σε λήθαργο. Η φημολογία γύρω από το θάνατό του οργιάζει. Θεωρίες συνωμοσίας μιλούν άλλοτε για τις συγκρουόμενες σχέσεις του με την κινεζική μαφία και άλλοτε με το μυστικισμό. Επίσημη εκδοχή η «διόγκωση εγκεφάλου αδιευκρίνιστης αιτίας». Είναι μόλις 32 ετών.
Ο τραγικός επίλογος της οικογένειας του Μπρους Λι, μετά το χαμό του γιου του Μπράντον, το 1993, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το Κοράκι» ενίσχυσε τις θεωρίες για την «Κατάρα των Λι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸