Cocktail blog

Χρυσές οι παραλίες Ιεράπετρας, Σαμοθράκης και Αλοννήσου


 
Η Ιεράπετρα, η Σαμοθράκη και η Αλόννησος κέρδισαν Χρυσό Μετάλλιο Ποιότητας Παράκτιων Περιοχών (Quality Coast Association) στην ετήσια τελετή, που φέτος έλαβε χώρα στο Τόρες Βέντρας, στην Πορτογαλία, υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών (EUCC).
Τα βραβεία δίνονται με κριτήρια περιβαλλοντικά, φυσικού κάλλους, πολιτιστικά και οικονομικά. Η παραλία στις Αζόρες της Πορτογαλίας κέρδισε την πρώτη θέση, η ακτή της Ιεράπετρας στην Κρήτη  ακολούθησε και η παραλία Gozo & Gomino της Μάλτας συμπλήρωσε την τριάδα.Ωστόσο, η ελληνική διάκριση δεν περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, αφού η πρώτη εικοσάδα των ομορφότερων, καθαρότερων και πιο απολαυστικών παράκτιων περιοχών συμπεριλάμβανε δυο ακόμα ελληνικές περιοχές: τη Σαμοθράκη (στην 7η θέση) και την Αλόννησο (στη 17η θέση).

Σημαντικό κριτήριο της κριτικής επιτροπής αποτέλεσε και το θέμα της προστασίας του φυσικού χώρου που περιβάλλει τις παραλίες.
Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε εκτεταμένη έρευνα και ποιοτική αξιολόγηση 800 παραλιών σε 30 περίπου χώρες, όπως και στην αειφορικότητα των παραλιών (με κριτήριο το πώς τη βιώνουν ντόπιοι και επισκέπτες) και την πολιτική αειφορίας (σχεδιασμός, έλεγχος και εφαρμογή).
Σύμφωνα με την οργάνωση Ποιότητας Παράκτιων Περιοχών, τα βραβεία αναδεικνύουν τους πιο πράσινους, πιο καθαρούς, και πιο αειφορικούς παράκτιους προορισμούς στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: