Αλλαγή χρήσης για το παλιό «Ιnterni» Θεσσαλονικη




Η προσωρινή αναβολή που είχε δοθεί στο σημερινό ενοικιαστή του χώρου, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος του (που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 250.000 ευρώ), φαίνεται ότι έμεινε «ανεκμετάλλευτη». Ετσι, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, το θέμα της διοικητικής αποβολής του σημερινού ενοικιαστή θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο.Η εταιρία χρωστούσε συνολικά στο δήμο – σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας – ποσό ύψους άνω των 311.700 ευρώ (όταν το μίσθωμα φτάνει στα 240.000 ευρώ ετησίως). Η πρώτη φορά που ο δήμος ξεκίνησε τη διαδικασία της έξωσης της εταιρίας ήταν τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τότε το θέμα είχε αναβληθεί, λόγω σχετικού αιτήματος του ενοικιαστή. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, στα ταμεία του δήμου μπήκε ποσό μόλις 60.000 ευρώ για την απομείωση του χρέους, ποσό που προφανώς δεν ικανοποίησε το δήμο Θεσσαλονίκης και για το λόγο αυτό επαναφέρει το θέμα.

«Μαύρη τρύπα»
Το συγκεκριμένο κομμάτι απουσιάζει από τη μελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Ηταν η «μαύρη τρύπα» του σχεδιασμού, αφού το τμήμα αυτό είχε αποφασιστεί να εξαιρεθεί από το σχεδιασμό. με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Ηταν ο κήπος που θα ονομαζόταν Κήπος του Ισκιου και ο οποίος τελικά δεν υλοποιήθηκε, αφού αποφασίστηκε το τμήμα αυτό να μείνει ανέπαφο, όπως άλλωστε και οι χώροι όπου στεγάζονται οι όμιλοι.
Ολα αυτά τα χρόνια, το δημοτικό ακίνητο, συνολικής επιφάνειας περίπου 7.896 τ.μ., χρησιμοποιείται ως εστιατόριο πολυτελείας και ο εξωτερικός του χώρος ως αναψυκτήριο και ως χώρος για τη στάθμευση των αυτοκινήτων των πελατών.
Η ισχύς της σύμβασης μεταξύ του δήμου και της εταιρίας ξεκίνησε το 2003 και έληξε το 2009, αλλά η εταιρία συνεχίζει να παραμένει μέχρι και σήμερα στο ακίνητο, κάνοντας χρήση άρθρου ιδιωτικού συμφωνητικού.
Οχι κατεδάφιση
Η απόφαση για μη ένταξη του εν λόγω κομματιού στη μελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης των Νικηφορίδη – Cuomo, που υλοποιείται με βασικό χρηματοδότη τα ευρωπαϊκά ταμεία, σημαίνει πρακτικά ότι ο δήμος θα πρέπει να αξιοποιήσει δικούς του πόρους για να υλοποιήσει τα όποια σχέδια για το μέλλον του συγκεκριμένου κτιρίου. Υπό αυτήν την έννοια, η χαμηλή χρηματοδότηση δεν επιτρέπει μεγαλόπνοα σχέδια.
Το ενδεχόμενο κατεδάφισής του πάντως –αν και δεν αποκλείεται– φαίνεται ότι απομακρύνεται. «Εκτιμώ ότι το κτίριο θα πρέπει να φιλοξενήσει κάποια δραστηριότητα που θα εντάσσεται ομαλά στο σχεδιασμό της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, πλην όμως θα πρέπει κάπως να ''βγάζει'' τα έξοδα του κτιρίου. Η χρήση αυτή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Μπορεί όμως να ακούσουμε ιδέες για την αξιοποίηση του κτιρίου από τους αρχιτέκτονες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το νέο τοπόσημο της πόλης, ο οποίος έχει ήδη προκηρυχτεί», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.
«Με μικρές παρεμβάσεις ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ήπιας μορφής χρήσεις, ενδεχομένως πολιτιστικού χαρακτήρα», τονίζει και ο μελετητής του έργου, τεχνικός σύμβουλος του δήμου, Πρόδρομος Νικηφορίδης.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸