Δύο νέα φάρμακα, τα οποία μειώνουν την όρεξη και ταυτόχρονα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση εγκρίθηκαν στην Αμερική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η οποία συσχετίζεται σε υψηλά ποσοστά με την εμφάνιση καρκίνων του ενδομητρίου, των νεφρών του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
«Αυτά τα δύο φάρμακα δρουν κεντρικά στον εγκέφαλο, μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση και έτσι τρώει κανείς λιγότερο και χάνει βάρος. Είναι συνδυασμός δύο φαρμάκων σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για να έχει μεγαλύτερη δράση. Επειδή είναι πιθανόν να έχουν παρενέργειες χορηγούνται μόνο υπό ιατρικό έλεγχο» ανάφερε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος, ο οποίος είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Μακεδονικού Συνεδρίου Διατροφής που διοργανώνει το ΑΤΕΙ-Θ στη Θεσσαλονίκη.
«Όσον αφορά την παχυσαρκία και τον καρκίνο γνωρίζουμε ότι εάν ένας άγγελος ερχόταν στον κόσμο μας και εξαφάνιζε την παχυσαρκία, σήμερα περίπου 58% των γυναικών που έχουν καρκίνο του ενδομητρίου δεν θα τον είχαν και περίπου 30-40% είτε ανδρών είτε γυναικών που έχουν καρκίνο του νεφρού ή του παχέος εντέρου δεν θα τον είχαν. Επίσης ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άντρες σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη παχυσαρκία» πρόσθεσε ο κ Μαντζώρος.
Προστατευτικό ρόλο στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχει μια ορμόνη η αντιπονεκτίνη, η οποία παράγεται από τον λιπώδη ιστό και κυρίως από τα λιποκύτταρα του υποδόριου λιπώδους ιστού. Η ορμόνη, αυτή αν και παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον λιπώδη ιστό, εμφανίζεται σε μειωμένα επίπεδα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης 3, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
«Η παχυσαρκία μειώνει την αντιπονεκτίνη ενώ η απώλεια βάρους οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της και σε βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής δίαιτας, αυξάνουν τα επίπεδα της αντιπονεκτίνης στο αίμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φάρμακα σε φάση 3 κλινικών μελετών με σκοπό να χορηγούνται έτσι ώστε αν δεν μπορέσουμε να αλλάξουμε τη διατροφή τουλάχιστον να αλλάξουμε τα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Έχουμε αποτελέσματα σε ποντίκια και σε φάση 2 σε ανθρώπους. Ελπίζουμε ότι έτσι θα βρούμε κάποια θεραπεία για παχύσαρκους καρκινοπαθείς» εξήγησε ο κ Μαντζώρος.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα ο κ Μαντζώρος επισήμανε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα παθογένειας και λάθος νοοτροπίας μερικών δεκαετιών και ότι η χώρα μας θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για να βγει από αυτή. Τόνισε ακόμη ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι η παραγωγή με μεροκάματα Κίνας αλλά η επένδυση στα μυαλά των νέων ανθρώπων.
«Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι είτε να μάθουμε στα νέα παιδιά, που είναι πάρα πολύ έξυπνα, να φτιάχνουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας, που αφήνουν χρήματα στον τόπο μας, είτε να επενδύσουμε στα μυαλά των νέων ανθρώπων για να φέρουν κάτι καινούριο σε αυτόν τον τόπο. Να μάθουμε στα νέα παιδιά να δουλεύουν έξυπνα, να παράγουν κάτι και να το πατεντάρουν. Αυτά έχουν μελετηθεί. Επιστήμονες του Χάρβαρντ έχουν δημοσιεύσει σε περιοδικά κύρους σε ποιους τομείς μπορεί να επενδύσει η χώρα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά πώς να βρίσκονται στην πρωτοπορία της έρευνας και της τεχνολογίας ώστε αυτά να τα κάνουν πράξη», πρόσθεσε ο κ Μαντζώρος.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸