Η επίδραση της τέχνης στις εγκεφαλικές λειτουργίες




Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας το Διήμερο Διεπιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο 'Διάλογοι Ελλήνων Νευροεπιστημόνων για την Νευροαισθητική', που διεξήχθη στο Ξενοδεχείο Royal Olympic στο κέντρο των Αθηνών και τελούσε υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημόνων.
Στο καινοτόμο αυτό Συμπόσιο, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας επίσημος προσκεκλημένος και επίτιμος Πρόεδρος του
Συμποσίου ήταν ο Καθηγητής Semir Zeki από το University College του Λονδίνου, ο οποίος και πρωτοεισήγαγε τον όρο 'Νευροαισθητική' διεθνώς. Ο διακεκριμένος ιατρός, ανατόμος και νευροεπιστήμονας Semir Zeki είναι εκείνος που ανακάλυψε από τους πρώτους την ακριβή λειτουργία του οπτικού φλοιού των πρωτευόντων και κυρίως του ανθρώπου και τις υποπεριοχές του, που εμπλέκονται στην αναγνώριση του χρώματος ή της κίνησης του αντικειμένου που οράται.
Οι προχωρημένες μελέτες του στο οπτικό σύστημα σύντομα τον οδήγησαν στην εν τω βάθει διερεύνηση της αντίληψης της ομορφιάς και των έργων τέχνης και υπήρξε από τους πρωτοπόρους που χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, fMRI, για τα πειράματά του, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στο βιβλίο του 'Εσωτερική Όραση', των Παν/κών Εκδόσεων Κρήτης στα ελληνικά, αναφέρει ότι σε φοιτητές που έβλεπαν έργα τέχνης ή άκουγαν μουσικά κομμάτια φάνηκε να δραστηριοποιούνται συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, οι ίδιες στην περίπτωση που υπήρχε θετική ή αρνητική ανταπόκριση από τον εξεταζόμενο, για το εικαστικό ή το μουσικό έργο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του κ. Γιώργου Χρούσου, Καθηγητή και Διευθυντή της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο παίδων 'Αγία Σοφία' που έχει εστιάσει την έρευνά του στον άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης- επινεφριδίων (ΥΥΕ) και έχει μελετήσει εκτεταμένα τις νευρο-ενδοκρινολογικές μεταβολές που συσχετίζονται με τις διαταραχές του συναισθήματος, του ύπνου, της αντίληψης του πόνου, και της ανοσολογικής λειτουργίας.
Ο κ. Χρούσος ανέλυσε την ευεργετική δράση των καλών τεχνών στο στρες, τονίζοντας πως όταν αρχίζει η διδασκαλία τους απο την παιδική ηλικία ο οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στους στρεσογόνους παράγοντες. Το στρες, τόνισε ο καθηγητής, αφαιρεί ενέργεια από όλα τα συστήματα του οργανισμού που δεν έχουν σκοπό την άμεση επιβίωση του ατόμου. Μάλιστα τα παιδιά με σοβαρή αγχωτική νόσο που είναι αποτέλεσμα του χρόνιου άγχους έχει παρατηρηθεί ότι δεν ψηλώνουν κανονικά ή μπορεί να γίνουν παχύσαρκα.
Στο Διήμερο αυτό Συμπόσιο υπήρξε μεγάλη μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και κυρίως νέων παιδιών από όλους τους χώρους, νευρολόγοι, ψυχίατροι, νευροεπιστήμονες, φιλόσοφοι, σπουδαστές ΑΣΚΤ, σκηνοθέτες, φυσικοί, μαθηματικοί, δημοσιογράφοι κλπ. που παρακολούθησαν με πραγματικό ενθουσιασμό όλες τις διαλέξεις και υπέβαλλαν οξυδερκείς ερωτήσεις.
Παράλληλα με τον χώρο των διαλέξεων, υπήρξε και χώρος έκθεσης των φωτογραφιών των νέων επιστημόνων, από τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας, με τον τίτλο 'Photoneuroesthetics', σε ειδικά διαμορφωμένη βάση σε σχήμα εγκεφάλου. Yπήρξε επίσης και έκθεση ψηφιακών έργων του διακεκριμένου εικαστικού και ηλεκτρονικού, κ. Σπύρου Πουλημένου, ο οποίος και ανέλυσε τις πρωτοποριακές του τεχνικές , αλλά και τις πρωτοποριακές του σκέψεις στην ιδέα της νευροσχεδιαστικής που εισήγαγε ο ίδιος.
'Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή και την ανταπόκριση του κοινού και των επιστημόνων, σε πείσμα των πνευματικά άνυδρων καιρών της κρίσης, αφού το Συμπόσιο πέτυχε απόλυτα στους στόχους του, να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει κυρίως τους νέους νευροεπιστήμονες στα πιο εκλεπτυσμένα θέματα της επιστήμης που διακονούν, αλλά και την κοινωνία επίσης', είπε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, ΕΚΠΑ.
Ο κ. Χρούσος, Καθηγητής και Διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία, ανέλυσε την ευεργετική δράση των καλών τεχνών στο στρες, τονίζοντας πως όταν αρχίζει η διδασκαλία τους απο την παιδική ηλικία ο οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στους στρεσογόνους παράγοντες. 

Το στρες, τόνισε ο καθηγητής, αφαιρεί ενέργεια από όλα τα συστήματα του οργανισμού που δεν έχουν σκοπό την άμεση επιβίωση του ατόμου.

Μάλιστα τα παιδιά με σοβαρή αγχωτική νόσο που είναι αποτέλεσμα του χρόνιου άγχους έχει παρατηρηθεί ότι δεν ψηλώνουν κανονικά ή μπορεί να γίνουν παχύσαρκα..iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸