Cocktail blog

Μαζί με την ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα ψέματα


Δύσκολα θέματα: Ψέματα


Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;

Το ψέμα είναι συνήθως επακόλουθο της φαντασίας των παιδιών. Τα παιδιά πολλές φορές λένε ψέματα εξαιτίας:
1. Της μεγάλης φαντασία τους. 
2. Του ότι δυσκολεύονται να διαχωρίσουν ακόμα την έννοια του φανταστικού από αυτή του πραγματικού. 
3. Της εγωκεντρικότητάς τους. Τα παιδιά προκειμένου να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας σκαρφίζονται διάφορες ιστορίες και γεγονότα τα οποία δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα.
4. Του ότι προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των γονιών τους. 
5. Των συνεπειών. Μια «κακή» πράξη τις περισσότερες φορές ακολουθείται από συνέπειες. Τα παιδιά επειδή δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωπα με τις συνέπειες αυτές, βρίσκουν την λύση που ονομάζεται ψέμα.

Πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα παιδί που λέει ψέματα;
Στην αρχή η εκδοχή ενός σπασμένου βάζου και το παιδάκι μας από πάνω του να λέει «Κοίτα μαμά, το κακό σκυλάκι τι έκανε!»,  θα μας αφήσει μια γλυκιά γεύση για το πόσο χαριτωμένο είναι το παιδί μας. Όταν όμως δούμε ότι πίσω από κάθε σκανταλιά κρύβεται το «κακό σκυλάκι», θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Όταν ένα παιδί μέσα στο χώρο της οικογένειας του είναι ελεύθερο να λέει την αλήθεια και δεν φοβάται την αντίδραση των γονιών του τότε δεν έχει κανένα λόγο να λέει ψέματα. 

Για το λόγο αυτό:-Δίνουμε σαν γονείς το καλό παράδειγμα και δεν λέμε ψέματα ούτε «κατά συνθήκη».  Τα παιδιά έχουν σαν πρότυπο μίμησης τους γονείς τους. Έτσι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην συμπεριφορά μας. 
-Δεν αποκαλούμε ποτέ μα ποτέ ένα παιδί «ψεύτη». Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θα έχει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού. Οπότε στην ουσία είναι άσκοπος. 
-Σε καμία περίπτωση δεν θυμώνουμε με το ψέμα τα παιδιού. Και πόσο μάλλον ποτέ δεν το μαλώνουμε. 
-Ψάχνουμε να βρούμε το λόγο για τον οποίο το παιδί λέει ψέματα. 
-Δεν πιέζουμε ποτέ ένα παιδί να παραδεχτεί το ψέμα του. «Γιατί λες ψέματα», «πες όλη την αλήθεια τώρα», «ψεύτη». Σκοπός  μας είναι να αφήσουμε το παιδί μόνο του να παραδεχτεί το λάθος του και το ψέμα του ταυτόχρονα. «Δεν επιμένω άλλο απλά να ξέρεις ότι το να λέμε ψέματα δεν μας οδηγεί πουθενά.». Με τον τρόπο αυτό αφήνουμε το παιδί να καταλάβει το λάθος και το ψέμα του.babyspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: