Cocktail blog

Ο Ευ. Βενιζέλος κρύβει το στικάκι με τα ονόματα«Για το στικάκι δε μιλάμε άλλο»


«Για το στικάκι δε μιλάμε άλλο», έλεγαν προχτές κοφτά συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου. Η λίστα Λαγκάρντ έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η Ιπποκράτους δε σκοπεύει να διευκολύνει μια συζήτηση που δημιουργεί αναταράξεις στην ΚΟ και προβλήματα στην εσωκομματική συνοχή, εν όψει μάλιστα της ψήφισης του νέου πακέτο μέτρων στη Βουλή. Η εξάωρη παρουσία του προέδρου του κόμματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη Πέμπτη και οι απαντήσεις του στις απανωτές ερωτήσεις των μελών της δε βελτίωσαν την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι βουλευτές για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση.

Μάλιστα, η πιθανότητα -που δεν απέκλεισε ο κ. Βενιζέλος- να έχει υποστεί αλλοιώσεις το υλικό στο usb που είχε στην κατοχή του, ενίσχυσε την εκτίμηση των μελών της ΚΟ για ατυχή διαχείριση της συγκεκριμένης λίστας. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμένει στο συρτάρι του γραφείου του. Επρεπε να είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση αμέσως μετά τη συγκρότησή της, όπως και στις αρμόδιες αρχές», έλεγε βουλευτής από τη Β. Ελλάδα. Και μπορεί στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ τα μέλη της να μην επέκριναν ευθέως τον κ. Βενιζέλο, ωστόσο σιωπηρά έχει επέλθει απόσταση μεταξύ βουλευτών και ηγεσίας.
«Ο τρόπος που έγιναν οι χειρισμοί είναι μία προσβολή στο κράτος δικαίου και στους θεσμούς. Είναι μια βάναυση προσβολή των θεσμών από αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τους υπερασπιστούν», είπε χτες για το θέμα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας στη ΝΕΤ. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται ότι θα διατηρήσει τη σκιά της πάνω από το ΠΑΣΟΚ έως την ψήφιση των νέων μέτρων, χωρίς να αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος.
Κομβικής σημασίας η Σύνοδος Κορυφής
Υπό αυτό το πρίσμα, πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο κ. Βενιζέλος δε θα μετακινηθεί από τη «σκληρή» γραμμή που προϋποθέτει διετή επιμήκυνση, ρήτρα αντικατάστασης, κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, πριν τα νέα μέτρα οδεύσουν στη Βουλή. Ακόμη κι αν το πακέτο έχει κλείσει και οι αρχηγοί κληθούν να το εγκρίνουν, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα επιμείνει στις θέσεις του, υπογραμμίζοντας τη σημασία και την αναγκαιότητα της εντατικής πολιτικής διαπραγμάτευσης. Εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, ώστε τα μέτρα να μην ψηφιστούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Στο επιτελείο των συνεργατών του υπάρχει η άποψη πως, εφόσον οι εταίροι μας δώσουν κατά τη διάρκειά της καθαρό «πράσινο φως» για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, «η συζήτηση από εκεί και πέρα θα είναι διαφορετική». Οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα για τους χειρισμούς που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που στη Σύνοδο εκφραστεί βούληση μεν για την έγκριση της επιμήκυνσης, χωρίς όμως ρητή δέσμευση, αν προηγουμένως δεν έχουν ψηφιστεί τα μέτρα.
Εως τότε οι βουλευτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οχυρωμένοι πίσω από την επίσημη κομματική θέση ότι τα μέτρα δεν μπορούν να εγκριθούν χωρίς να συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Είναι ενδεικτική του κλίματος εντός του κόμματος η δήλωση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρόνη Μακρίδη, ότι «το πακέτο των μέτρων πρέπει να συνοδεύεται απ' όσα έχουμε υποδείξει. Διαφορετικά, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να το ψηφίσει».ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ/agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: