Cocktail blog

Ο ένας στους οκτώ πεινάει στον πλανήτη


Τα καλά νέα είναι πως οι αρχές του ΟΗΕ και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Διατροφής και Γεωργίας (FAO) χρησιμοποίησαν λάθος μεθόδους κι έβγαλαν λάθος στατιστικά στοιχεία. Δηλαδή, ότι ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων στον κόσμο δεν είναι το 1 δισεκατομμύριο που είχαν ανακοινώσει το 2009, δηλαδή ο ένας στους έξι ανθρώπους. Τα… κακά νέα, όμως, είναι ότι ο αριθμός αυτός παραμένει αρκετά υψηλός, στα 870 εκατομμύρια ανθρώπους, το 12,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, γενικός διευθυντής του FAO, ανακοίνωσε χτες πως «αυτά είναι τα καλύτερα νέα που είχαμε μέχρι τώρα αλλά ακόμη κι έτσι ο ένας στους οκτώ πεινάει. Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά ενώ ζούμε σε μια εποχή αφθονίας». Επίσης, συνέχισε λέγοντας πως «η
μεγαλύτερη πρόοδος που έγινε στη μείωση της πείνας συνέβη μέχρι το 2006 κι ενώ οι τιμές των τροφίμων έπεφταν. Ομως με την αύξηση των τιμών και την οικονομική κρίση που ακολούθησε η πρόοδος ανεστάλη σημαντικά».
Υπενθυμίζεται πως οι τιμές αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία κι άλλες χώρες υψηλής παραγωγής κι εξαγωγής σιτηρών, γεγονός το οποίο εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων στα επίπεδα του 2008, όταν συνέβη και η αντίστοιχη κρίση με αιματηρά επεισόδια σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: