Σχεδιάζω την πόλη μου«Είμαι πολίτης, όχι απλά κάτοικος»


Πρόκειται για ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με τίτλο «Είμαι πολίτης, όχι απλά κάτοικος», που βασίζεται σε μια ιδέα η οποία συχνά εφαρμόζεται στο εξωτερικό, για την Ελλάδα όμως αποτελεί καινοτομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, περίπου 30 φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ «δουλεύουν» ήδη πάνω στην οδό Φιλικής Εταιρίας, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή και Μανουσογιαννάκη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι νεαροί μηχανικοί έχουν ήδη κάνει... έρευνα πεδίου, έχουν δηλαδή μοιράσει ερωτηματολόγια και έχουν συγκεντρώσει συνολικά απαντήσεις 508 πολιτών, οι οποίες αποτυπώνουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους σχετικά με την υπό σχεδίαση οδό.
«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βάζει τους δημότες σε ρόλο πρωταγωνιστή, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος και του σχεδιασμού των οδών της περιοχής τους», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, και προσθέτει: «Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συμμετοχικού σχεδιασμού και διαλόγου για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της πόλης μας».
Παρουσίαση προτάσεων
Σε αυτήν τη φάση, οι φοιτητές αναλύουν τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Νικόλαου Καλογήρου, σε συνεργασία με την υποψήφια διδάκτορα Αθηνά - Χριστίνα Συράκου, η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής δράσης και κοινωνικής προσφοράς της ΧΑΝΘ. Το τρίτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο φουαγέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί από τους φοιτητές και τους πολίτες.
Δουλεύουν σαν επαγγελματίες
«Με επαγγελματική συνείδηση και πραγματικό μεράκι, περισσότεροι από 30 φοιτητές εργάζονται στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου συμμετοχικού σχεδιασμού, το οποίο ξεκίνησε ως ιδέα των εθελοντών της ΧΑΝΘ και συγκεκριμένα της επιτροπής δράσης και κοινωνικής προσφοράς», τονίζει η κ. Συράκου.
Τι πρότειναν, όμως, σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι δημότες; «Η πλειοψηφία ζητά έναν χώρο πρασίνου, έστω κι αν το θέμα του ερωτηματολογίου είναι μία οδός όπως η Φιλικής Εταιρείας. Η απάντηση αυτή δείχνει προφανώς την ανάγκη τους για πράσινο», προσθέτει.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸