Cocktail blog

Γλώσσες στον ατμό με ταπενάντ




Υλικά για 4 άτομα
4 γλώσσες φρέσκιες
λίγες ελιές ψιλοκομμένες
για την ταπενάντ
200 γρ. λιαστή ντομάτα
½ μέτριο κρεμμύδι
½ σκελίδα σκόρδο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Παίρνω τις καθαρισμένες γλώσσες και μ’ ένα καλό μαχαίρι ξεχωρίζω τα φιλετάκια τους που είναι τέσσερα σε κάθε γλώσσα.
Τα ξεπλένω καλά και τα τυλίγω ρολό ένα – ένα πιάνοντάς τα με οδοντογλυφίδα για να μη μου ανοίξουν.
Τα τοποθετώ σ’ ένα ταψάκι με νερό που να τις καλύπτει στο 1/3 μόνο και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 18 λεπτά.
Σ’ ένα μίξερ χτυπάω μαζί όλα τα υλικά για την ταπενάντ λιαστής ντομάτας.
Σερβίρω τις γλώσσες πάνω στην ταπενάντ μαζί με ψιλοκομμένες ελιές.

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα: περίπου 260 Kcal .
Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Διατροφικό σχόλιο
Το γευστικό αυτό πιάτο συνδυάζει τα ευεργετικά οφέλη των ω-3 λιπαρών της γλώσσας με τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της ντομάτας. Η ντομάτα είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο, τη φυσική χρωστική που της προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο αποτελεί την ισχυρότερη λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική ουσία, που ο άνθρωπος προσλαμβάνει διαμέσου της τροφής. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, που απαριθμεί πάνω από 600 μέλη, και σε αντίθεση με το β-καροτένιο δεν μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, όπως λάθος διατείνονται μερικοί, αλλά δρα αυτούσια και εξειδικευμένα.
Προσφάτως ο Dr. E. Giovannucci από την Ιατρική σχολή του Harvard, επιθεώρησε 72 επιδημιολογικές μελέτες και βρήκε ότι 57 από αυτές, εστίαζαν στην προστατευτική δράση που έχει η κατανάλωση της ντομάτας, έναντι πολλών μορφών καρκίνου. Οι περισσότερες αναφέρονται στη ντομάτα και τον καρκίνο του προστάτη.
Έρευνες δείχνουν πως η προσθήκη λίπους (π.χ. ελαιόλαδου) μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπένιου της ντομάτας.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: