Κλειτοριδεκτομές εκτελούνται μαζικά στην Ινδονησία από το 1958 από ισλαμική οργάνωση


Η Αμπιγκέιλ Χόγουορθ μιλά στην εφημερίδα The Guardian για την ημέρα που είδε 248 κορίτσια να υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή. Το 2006 η έξι μηνών έγκυος δημοσιογράφος βρέθηκε στην Ινδονησία, παρακολουθώντας τη σοκαριστική διαδικασία.
Η δημοσιογράφος δηλώνει ότι το κλίμα στο σχολείο στη Μπαντούνγκ, όπου λάμβανε χώρα η κλειτοριδεκτομή ήταν εορταστικό. Οι μητέρες κουβέντιαζαν μεταξύ τους, τρώγοντας κέικ καρύδας και η Αμπιγκέιλ Χόγουορθ γράφει ότι παντού διέκρινε χαμόγελα.
«Η 12χρονη Σουμινάχ δεν χαμογελά. Μοιάζει να θέλει να χτυπήσει κάποιον. Κάτω από τη λευκή της χιτζάμπ, την οποία έχει τραβήξει πάνω από τα φρύδια της σαν κουκούλα, τα μάτια της έχουν τη ζωντανή, σαστισμένη έκφραση ενός παιδιού που αδικήθηκε από ανθρώπους που εμπιστευόταν. [...] Η Σουμινάχ βιώνει αφόρητο πόνο. Πριν από μία ώρα, τα γεννητικά της όργανα είχαν ακρωτηριαστεί με ψαλίδι, καθώς ήταν ξαπλωμένη πάνω σε ένα θρανίο» γράφει στην εφημερίδα η δημοσιογράφος.

Η Σουμινάχ είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία από τα 248 κορίτσια. Η μικρότερη είναι μόλις πέντε μηνών.

Κλειτοριδεκτομές εκτελούνται μαζικά στην Ινδονησία από το 1958 από ισλαμική οργάνωση που διαχειρίζεται τζαμί και πολλά σχολεία. Η οργάνωση πληρώνει 80.000 ρουπίες (περίπου 7 ευρώ) και μια σακούλα με τρόφιμα για κάθε κορίτσι που έρχεται για ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων.

Όταν η δημοσιογράφος ρωτά τον γραμματέα κοινωνικής ευημερίας του οργανισμού, Λουκμάν Σακίμ, γιατί προχωρούν στην κλειτοριδεκτομή, ενώ αυτή δεν επιβάλλεται από το Ισλάμ, εκείνος απαντά: «Είναι απαραίτητη για να ελέγχουμε τις σεξουαλικές ορμές των γυναικών. Πρέπει να είναι αγνές για να διατηρήσουν την ομορφιά τους».

Το πρόβλημα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Μιλώντας με γονείς, η δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι πιστεύουν πως η κλειτοριδεκτομή θα φέρει στις κόρες τους «καλή τύχη» και θα τις κάνει «καλές μουσουλμάνες».

«Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο για τους άνδρες είναι ο ευνουχισμός. Δεν είναι σπάνιο μικρά κορίτσια να πεθαίνουν τη στιγμή της κλειτοριδεκτομής, από ακατάσχετη αιμορραγία ή αφόρητο πόνο και σοκ» αναφέρει η Χόγουορθ.

Οι κίνδυνοι από την κλειτοριδεκτομή περιλαμβάνουν μολύνσεις, αιμορραγίες, ουλές, προβλήματα στο ουροποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα και θάνατο. Σε ερευνά του το Πανεπιστήμιο Γιάρσι βρήκε ότι τα περισσότερα από τα κορίτσια που είχαν υποστεί τη διαδικασία έφεραν ψυχολογικά τραύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου τρία εκατομμύρια κορίτσια υποβάλλονται κάθε χρόνο σε κλειτοριδεκτομή, ενώ εκτιμάται ότι 120 με 140 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύμα αυτής της απάνθρωπης πρακτικής. Η κλειτοριδεκτομή εφαρμόζεται σε αφρικανικές χώρες, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και μεταξύ κοινοτήτων μεταναστών στην Ευρώπη και τη Βόρειo Αμερική.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸