Την ύπαρξη ενός τοκογλυφικού «δικτύου», που είχε απλώσει τα πλοκάμια του απομυζώντας τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, αποκάλυψαν οι σχετικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από την ΕΛΑΣ από τα μέσα του 2011 μέχρι και πρόσφατα.
Τα τεράστια κέρδη, που σύμφωνα με τις δικογραφίες εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ μόνο σε ρευστό, οι «παγιδευμένοι» επιχειρηματίες, ο νόμος της σιωπής, οι οργανώσεις που λειτουργούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις σαν συγκοινωνούντα δοχεία, με τα μέλη τους να προσφέρουν... υπηρεσίες σε διαφορετικά «αφεντικά», αλλά και οι διασυνδέσεις με εκπροσώπους διωκτικών αρχών, όπως ΣΔΟΕ και ΕΛΑΣ, είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που ενώθηκαν δημιουργώντας την εικόνα και το μέγεθος των παρατραπεζών που είχαν στηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό που ανησυχεί τώρα τις αστυνομικές αρχές είναι μήπως κάποιοι από τους μεμονωμένους τοκογλύφους, που υπάρχουν υπόνοιες ότι δρουν σήμερα στην πόλη, θελήσουν να επεκτείνουν τη δράση τους καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε από την εξάρθρωση τουλάχιστον έξι κυκλωμάτων. Στελέχη της ΕΛΑΣ φοβούνται πως η δύσκολη οικονομική περίοδος και η έλλειψη ρευστού στην αγορά ίσως δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας άτομα που μέχρι σήμερα κρατούσαν «χαμηλό προφίλ».
Τα πέντε μεγάλα κυκλώματα, του 35χρονου Γ.Σ., που φέρεται ως «εγκέφαλος» ενός εξ αυτών και του οποίου η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και τέσσερις ακόμη οργανώσεις με κατηγορούμενους ως «εγκεφάλους» γνωστούς επιχειρηματίες, όπως ο 59χρονος Μ.Κ., αλλά και ποινικούς, εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Επίσης, ένα έκτο κύκλωμα με τους φερόμενους ως δράστες να προέρχονται από το χώρο της γεωργιανής μαφίας, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος.
Παρατράπεζες με τεράστια κέρδη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί και τα οποία αναφέρονται στις σχετικές δικογραφίες, τα κυκλώματα με την τοκογλυφική δραστηριότητα, που σαν καρκίνωμα μεγάλωνε και «κατέτρωγε» τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, φέρεται να είχαν δανείσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ με τόκο που κατά μέσο όρο ανερχόταν στο 10% το μήνα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, τα χρήματα που επέστρεψαν τα θύματα στα συγκεκριμένα κυκλώματα, μέχρι την ημέρα της εξάρθρωσής τους, ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά μόνο σε ρευστό, γιατί, όπως αναφέρεται και στις δικογραφίες, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του κοσμήματα τεράστιας αξίας που τα θύματα έδιναν για να ξεπληρώσουν τμήμα του χρέους τους, σπίτια, αυτοκίνητα και σκάφη που άλλαξαν χέρια μέσα σε μία νύχτα, ενώ κάποιοι από τους κατηγορούμενους συνήθιζαν να «δουλεύουν» περισσότερο με προσημειώσεις ακινήτων των θυμάτων τους ή έμπαιναν... συνέταιροι στις επιχειρήσεις τους.
«Θηλιά» στον επιχειρηματικό κόσμο
Σύμφωνα με τις δικογραφίες, τα συγκεκριμένα κυκλώματα είχαν πιάσει στα δίχτυα τους συνολικά 137 άτομα, επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, που είδαν τις ζωές τους να γίνονται συντρίμμια, έχασαν περιουσίες, απειλήθηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν. Ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πολλοί ακόμη οι επιχειρηματίες που δε βρήκαν ποτέ το θάρρος να εμφανιστούν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για να καταγγείλουν τα όσα έζησαν. Ακόμη και προφυλακισμένοι οι κατηγορούμενοι για τις συγκεκριμένες υποθέσεις φαίνεται πως «πρωταγωνιστούν» στους εφιάλτες των θυμάτων, που είδαν φίλους και συναδέλφους να φτάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία – όπως προκύπτει και από τις δικογραφίες - σπρωγμένοι από τα υπέρογκα χρέη.
Μέθοδοι εκφοβισμού
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος δράσης ενός εκ των κυκλωμάτων, τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όταν έβλεπαν πως τα απειλητικά τηλεφωνήματα και οι «επισκέψεις» φουσκωτών δεν επαρκούσαν, οδηγούσαν τα θύματά τους σε ερημικές περιοχές του Σέιχ Σου και είτε τα ξυλοκοπούσαν είτε τους «λύγιζαν» με τη μέθοδο των εκφοβιστικών βολών και τις σφαίρες να περνούν συνήθως λίγα εκατοστά από το κεφάλι τους. Οι σκληρές μέθοδοι εκφοβισμού προκύπτουν και από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες των υποθέσεων. «Του έλουσα το αμάξι με βενζίνη, δεν του έβαλα όμως φωτιά. Τον προειδοποίησα», εξηγεί σε συνομιλία του ο 35χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» ενός από τα κυκλώματα, μιλώντας για ένα από τα θύματά του που του χρωστούσε χρήματα. Μάλιστα, συνεχίζοντας τονίζει: «Αμα έχει τα α... ας πάει στους μπάτσους». Αναφερόμενος στο ίδιο άτομο απειλεί πως «θα τον στείλω σε καροτσάκι ανάπηρο». Επίσης, σε άλλο σημείο, αναφερόμενος και πάλι σε θύμα που του χρωστούσε χρήματα, αναφέρει: «Πριν από λίγο να ξέρεις έσπασα στο ξύλο το φίλο σου. Του έσπασα δόντια, μύτες και ησύχασε».
Και ξυλοδαρμοί
Μεθόδους εκφοβισμού, ώστε να... διασφαλίσουν τα χρήματά τους, χρησιμοποιούσαν και τα υπόλοιπα κυκλώματα. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί, οι ασυνεπείς «πελάτες» δέχονταν αρχικά τηλεφωνήματα για την... υπενθύμιση του χρέους τους, στη συνέχεια ακολουθούσαν επισκέψεις από μέλη των κυκλωμάτων, ακόμη και απειλές από «κουκουλοφόρους», ενώ δεν έλειπαν και οι ξυλοδαρμοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση θύματος, που, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, δέχτηκε την επίσκεψη μελών κυκλώματος, επικεφαλής του οποίου φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης Μ. Κ. Το θύμα ανέφερε πως αρχικά η υπενθύμιση γινόταν με τηλεφωνήματα, αλλά, όταν κάποια περίοδο άργησε να πληρώσει, δέχτηκε επίσκεψη «από τρία εύσωμα άτομα, που μετέβησαν στο χώρο εργασίας μου και απείλησαν την κόρη μου, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα, έναντι του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου στο Κορδελιό, κατά την είσοδό μου στο αυτοκίνητο, άγνωστος άνδρας φορώντας κουκούλα και γάντια, υπό την απειλή όπλου και χρήσης βίας, απαίτησε την αποπληρωμή χρέους». Μάλιστα, τότε ο ίδιος ανέφερε το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές, χωρίς όμως να αναφέρει από ποιον δεχόταν τις απειλές.ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ/agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου