Τα Τσαμούρια


Ένα κουτούκι  ζεστό και γεμάτο αναμνήσεις από την περιοχή της Καλαμαριάς, σας περιμένει να σας ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο, παρέα με γεύσεις θαλασσινές.
Βρίσκεται στην καρδιά της Καλαμαριάς, στην οδό Πόντου 60.
Εκεί μπορείτε να απολαύσετε ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, αλλά πάντα με την ίδια σταθερή αξία της ποιότητας και της απόλυτης φρεσκάδας. Η ευγένεια στο service και καθαριότητα όλων των χώρων αποτελούν κύριο μέλημα του προσωπικού.

Η Καλαμαριά και τα Τσαμούρια
Πριν το 1920 η Καλαμαριά ήταν σχεδόν ακατοίκητη. Η μεγαλύτερη έκταση αποτελούσε χωράφια των κατοίκων της Πυλαίας που τότε ονομαζόταν Καπουτζήδα (Καπτσίδα). Το 1920 άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Καύκασο και τη Νότια Ρωσία (περιοχή Καρς εξ ου και ο συνοικισμός Καρσλίδικα). Ο τόπος αυτός όμως και συγκεκριμένα η παραλία της Αρετσούς (σημερινή πλαζ) απετέλεσε και τον βασικό χώρο υποδοχής των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 στη Θεσσαλονίκη.
Οι καραβιές της προσφυγιάς αποβίβαζαν τον ελληνισμό του Πόντου της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Ύστερα ακολούθησαν τα απολυμαντήρια, οι θάλαμοι, τα συρματοπλέγματα, οι αρρώστιες και οι λάσπες (τα τσαμούρια). Η θνησιμότητα ήταν πολύ μεγάλη και γενικά οι συνθήκες ζωής πολύ σκληρές και άθλιες. Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν στο εσωτερικό της Μακεδονίας και να εγκατασταθούν σε χωριά. Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τη νοσταλγία, τον πόνο αλλά και τα όνειρα της δημιουργίας.
Το αποτέλεσμα: Η Καλαμαριά (καλή μεριά) είναι σήμερα το ομορφότερο τμήμα της Θεσσαλονίκης 
 

Τα Τσαμούρια

Πόντου 60,
Καλαμαριά
τηλ.: 2310 417442
 


Προβολή Τα Τσαμούρια σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
GoldenTip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸