Ο Μπαράκ Ομπάμα επανεξελέγη στην Προεδρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, ύστερα από σκληρή αναμέτρηση με τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.
Από τις καταμετρημένες μέχρι στιγμής ψήφους προκύπτει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα επιβλήθηκε στον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνι στην αναμέτρηση της 6ηςΝοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να εξασφαλίζει τουλάχιστον 274 εκλεκτορικές ψήφους έναντι των 203ωνπου έχει κερδίσει ο κύριος Ρόμνι έως την ώρα που παρουσιάζονταν το ρεπορτάζ μας. Αυτές είναι αρκετές για να κρίνουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα παρά το ότι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι σε όλες και τις 50 Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα επικράτησε στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και σε 20 πολιτείες περιλαμβανομένων των Οχάϊο, Αϊόβα, Νιού Χάμσιρ και Πενσυλβάνια ενώ ο κ. Ρόμνι κέρδισε 23 πολιτείες, περιλαμβανομένων της Βόρειας Καρολίνας και της Ινδιάνας οι οποίες στις προηγούμενες εκλογές είχαν ταχθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Σε δύο κρίσιμης σημασίας πολιτείες, την Φλόριντα και την Βιρτζίνια, η διαφορά ψήφων ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της προεδρίας είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί ακόμα να εξαχθεί τελικό αποτέλεσμα.
Από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου προέκυψε επίσης νέα Βουλή και ανανεώθηκε το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας. Έξι συνολικά Ελληνοαμερικανοί ήταν υποψήφιοι για την Βουλή και ένας για την Γερουσία.
Ο βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Μέρυλαντ που περιλαμβάνει την Βαλτιμώρη με την φημισμένη Ελληνική γειτονιά της, επανεκλέχτηκε άνετα, κερδίζοντας το 72 τοις εκατό των καταμετρημένων μέχρι τα μεσάνυχτα ψήφων. Ο Γιάννης Σαρμπάνης, είναι περήφανος για την Ελληνική κληρονομιά του και, όπως στο παρελθόν ο πατέρας του και μεγάλος φιλέλληνας Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, έτσι και αυτός έχει κάνει πολλά στο Κογκρέσο για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφει για το ελληνικό στοιχείο, ο Γιάννης Σαρμπάνης εκδήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή τους στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής με τούτα τα λόγια: «Οι Έλληνες είναι επιχειρηματικά μυαλά, δημιουργικοί και εργατικοί. Είναι καινοτόμοι σε κάθε τομέα επίδοσης. Στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, οι ομογενείς ξεχωρίζουν για τον δυναμισμό τους. Χάρις στην επιχειρηματικότητά τους και την ευφυΐα τους πετυχαίνουν όπου πάνε».
Άλλος Ελληνοαμερικανός που επανεξελέγη είναι ο Κώστας Μπιλιράκης, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα στην εκλογική περιφέρεια του οποίου περιλαμβάνεται και το Τάρπον Σπρίνγκς, ένα ψαρολίμανο με ελληνική ψυχή το οποίο μετανάστες από την Κάλυμνο, όπως ο παππούς και η γιαγιά του Κώστα, το μετέτρεψαν σε πρωτεύουσα της Αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού. Ο Κώστας Μπιλιράκης κέρδισε το 63 τοις εκατό των ψήφων και μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής μετά τον εκλογικό του θρίαμβο είπε ότι προσβλέπει να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει να συμπροεδρεύει της ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο. Με αυτή την ιδιότητα του συμπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Κώστας Μπιλιράκης είχε πρόσφατα πει: «Δεν θα επαναπαυθώ μέχρις ότου η Κύπρος είναι ελεύθερη, δεν θα επαναπαυθώ μέχρις ότου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας είναι ασφαλής και δεν θα επαναπαυθώ μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».
Επανεκλογή εξασφάλισε επίσης η
, Δημοκρατική από το προπύργιο του φιλελευθερισμού, την Μασαχουσέτη, η οποία είναι χήρα του αείμνηστου Πωλ Τσόνγκα, του ελληνοαμερικανού Γερουσιαστή και τέως υποψηφίου για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών που χτυπήθηκε από καρκίνο και αποσύρθηκε από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο στην δεκαετία του 1990. Η Νίκη Τσόνγκα που κέρδισε στις εκλογές της Τρίτης το 66 τοις εκατό των ψήφων, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στις ίδιες εκλογές είχαμε και τρείς νέους ομογενείς που επεδίωξαν να αναδειχτούν στην αμερικανική νομοθετική εξουσία. Δύο από αυτούς, ο δικηγόρος και ειδικός για περιβαλλοντολογικά θέματα Τζέημς Κάργας, πού ήταν υποψήφιος βουλευτής στο Χιούστον του Τέξας και ο επίσης Δημοκρατικός Γιάννης Αρβανίτης, ορκωτός λογιστής, που διεκδίκησε την βουλευτική έδρα της 11ης εκλογικής περιφέρειας της Νέας Υερσέης, δεν κατάφεραν να εκλεγούν.
Έχουμε επίσης την Κωνσταντίνα Τάϊτους, πρώη βουλευτή από εκλογική περιφέρεια της Νεβάδα, που περιλαμβάνει μέρος του Λας Βέγκας. Η Κωνσταντίνα ήταν βουλευτής μέχρι το 2010, έχασε όμως την έδρα της πριν από δύο χρόνια, και επιδίωξε τώρα να την ανακτήσει. Η προσπάθειά της πέτυχε και η Κωνσταντίνα ξαναγυρίζει ως βουλευτής στην Ουάσιγκτον από τον Ιανουάριο.
Μια άλλη σημαντική για την ομογένεια κούρσα ήταν της ελληνοαμερικανίδας Σέλεη Μπέρκλεη, βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας του Λας Βέγκας που επιχειρεί να μεταπηδήσει στην Γερουσία. Εάν κερδίσει η Σέλεη που κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, θα είναι η μόνη ελληνοαμερικανική φωνή στην Γερουσία για τα επόμενα έξι χρόνια δεδομένου ότι η άλλη ομογενής και μεγάλη φιλέλληνας Γερουσιαστής Ολυμπία Μπούχλη Σνόου αποσύρεται από την πολιτική.
Εάν η Σέλεη δεν τα καταφέρει η απώλεια θα είναι διπλή για την ομογένεια γιατί όχι μόνον δεν θα μπει στην εκατονταμελή Γερουσία αλλά θα χάσει και την έδρα της στην Βουλή. Η καταμέτρηση των ψήφων στην Νεβάδα συνεχίζεται. Την ώρα που έκλεινε το ρεπορτάζ αυτό η κ. Μπέρκλεη και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός της είχα τα ίδια ποσοστά υποστήριξης από τους ψηφοφόρους με καταμετρημένο όμως μόνον το 24 τοις εκατό των ψήφων.
Η βραδιά των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του ότι εξελίχθηκε σε σκληρή στήθος με στήθος αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο προεδρικούς.gr.voanews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
¸,ø¤º°`°º¤ø,¸☛❤ Thanks for Comments ❤☚¸,ø¤º°`°º¤ø,¸